Νέες αποκαλύψεις Μουζάλα- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική (;) Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες

10:07 28/2/2016 - Πηγή: iPop

Σε νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το «καυτό» προσφυγικό προέβη το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολτικής, Γιάννης Μουζάλας. Όπως ομολόγησε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών .

Ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε μάλιστα πως τον επόμενο μήνα είναι πιθανόν να εγκλωβιστούν έως 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολτικής, Γιάννης Μουζάλας δήλωσε:

«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και

σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» και τόνισε:« Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 άνθρωποι».

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται σε 120 στρατόπεδα σ’όλη τη χώρα δηλώνοντας:

Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι

Αναφερόμενος στους χώρους για τους πρόσφυγες κάλεσε τους πολίτες να μην φοβηθούν ότι θα είναι μόνιμοι γιατί είναι προσωρινοί και τόνισε:

«Δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Μπορεί αυτό να το κάνουμε για τη νότια Αττική. Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι’ αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια»

Ενώ, όπως επισήμανε ο Γ. Μουζάλας, η Κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ευρώπη αναλογική κατανομή με βάση αυτούς που πέρασαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι 30.000.

Και πρόσθεσε: «Μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε έναν αριθμό ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν που θα είναι ανάμεσα στις 50.000 με 70.000 ανθρώπους», ενώ εν συνεχεία αποκάλυψε: «Θα δημιουργηθεί ένα spot σε συνεργασία με τον ΟΗΕ το οποίο θα ενημερώνει τους πρόσφυγες στις χώρες τους ότι η Ειδομένη είναι κλειστή, μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός μιλώντας για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ είπε πως θα μειώσει κατά 70% τις προσφυγικές ροές και δήλωσε:

«Εμείς δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Δεν πνίγαμε κανένα στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα».

Κλείνοντας τη συνέντευξη του σημείωσε αναφερόμενος στην Αυστρία και στη στάση που αυτή κρατά: «Είναι φίλη μας, αλλά κάτω από τον πανικό και τα εσωτερικά τους θέματα επειδή έχουν εκλογές έκαναν μια άκρως εχθρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την ΕΕ και γι’ αυτό απομονώθηκε».

Άμεση στις δηλώσεις Μουζάλα ήταν η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε συνέντευξη του την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως πρέπει να γίνει άμεσα η σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών.

Σε συνέντευξη του ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε:

Το προσφυγικό βγαίνει εκτός ελέγχου. Εφόσον ισχύουν όσα είπε ο κ. Μουζάλας πρέπει να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη του Τσίπρα, του μοιραίου πρωθυπουργού, ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση

Και πρόσθεσε: «Η πρόκληση αυτή έχει εθνικές διαστάσεις, το κάναμε πράξη στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό να χειριστεί το θέμα που έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε αναφερόμενος στο προσφυγικό:

«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται να οργανώσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά».

Σ΄ένα μεγάλο καταυλισμό έχει μετατραπεί η Ειδομένη

Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη οι οποίοι περιμένουν στην ουρά του συσσιτίου για να πάρουν λίγο γάλα.

Την ίδια στιγμή ραγδαία αύξηση έχουν παρουσιάσει οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι πρόσφυγες που περιμένουν στην ΠΓΔΜ φτάνουν τις 6.000, ενώ τα σύνορα είναι κλειστά για δεύτερο 24ωρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 16:00 το Σάββατο το απόγευμα, άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατάφεραν να περάσουν μόνο 300 άτομα.

Τα hot spots και τα κέντρα υποδοχής όλης της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με υπολογισμού βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Ενώ στο hot spot των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Και στην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται περίπου 700 πρόσφυγες.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Νέες αποκαλύψεις Μουζάλα- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική (;) Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα