Νέα μέτρα για τον κοροναϊό από τον ΕΟΔΥ | Νέος τηλεφωνικός αριθμός πληροφοριών

17:06 7/3/2020 - Πηγή: iPop

Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει τους αρμόδιους να συγκαλούν έκτακτες συσκέψεις με κύριο θέμα την πρόληψη. Νέα μέτρα για τον κοροναϊό πάρθηκαν στην πιο πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μέλη από πολλά υπουργεία της χώρας, όπως αυτό της Υγεία, της Οικονομίας και της Προστασίας του Πολίτη. Εκεί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κοροναϊό,

αλλά και τη δημόσια υγεία. Έγινε εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αποφέρουν τα μέτρα για τον κοροναϊό, καθώς και θεωρήθηκε αναγκαίο το κλείσιμο αρκετών σχολείων της χώρας. Την Κυριακή, 8 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό από τον ΕΟΔΥΝέος τηλεφωνικός αριθμός πληροφοριών

Σύμφωνα με το Έθνος, από το Σάββατο 7 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, θα υπάρχει τηλεφωνική γραμμή, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊο. Ο αριθμός της τηλεφωνικής γραμμής είναι 1135.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, είναι πιθανό να υπάρχουν τροποποιήσεις στον ορισμό του ιού.

Ύποπτο κρούσμαΑσθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή:Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ήΑσθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί “ύποπτο κρούσμα” και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών, και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως “στενή επαφή” ορίζεται:

Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και για παραπάνω από 15 λεπτάΠαραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και για παραπάνω από 15 λεπτάΕπαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίαςΣυνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους, όπου καθόταν ο ασθενήςΔιαβάστε ακόμα:

Αναλυτικές οδηγίες για τον κοροναϊό από το υπουργείο Υγείας

Photo: Pixabay

Το άρθρο Νέα μέτρα για τον κοροναϊό από τον ΕΟΔΥ | Νέος τηλεφωνικός αριθμός πληροφοριών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα