Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς λειτουργούν οι μακροχρόνιες αναμνήσεις

16:20 19/9/2020 - Πηγή: iPop

Μια νέα μελέτη η οποία διενεργήθηκε με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι αναμνήσεις μπορούν να είναι διακριτές και μακροχρόνιες χωρίς να μπερδεύονται. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications και παρέχουν επίσης νέες πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις προσδοκίες τους και κάνουν “προβλέψεις” για το μέλλον.

Οι αναμνήσεις μπορούν να είναι διακριτές και μακροχρόνιες χωρίς να μπερδεύονται

Οι μνήμες

σχηματίζονται όταν οι συνδέσεις μεταξύ γειτονικών νευρικών κυττάρων γίνονται ισχυρότερες. Ο σχηματισμός αυτών των αναμνήσεων έχει συνδεθεί με τις αλλαγές στη σύνδεση που διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι το κομμάτι του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό της μνήμης.

Οι συνδέσεις που διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα πρέπει να ισορροπούνται με τις ανασταλτικές συνδέσεις. Ο ρόλος των αλλαγών στην ανασταλτική ισχύ σύνδεσης δεν είχε προηγουμένως εξεταστεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τις διεγερτικές συνδέσεις, οι ανασταλτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων μπορούν επίσης να ενισχυθούν.

Υπολογιστικοί νευροεπιστήμονες στο Imperial College London συνεργάστηκαν με τους ερευνητές στη μελέτη και διαπίστωσαν ότι αυτή η ανασταλτική μάθηση επιτρέπει στον ιππόκαμπο να σταθεροποιήσει τις αλλαγές στη δύναμη της διεγερτικής σύνδεσης, η οποία αποτρέπει την παρεμπόδιση των πληροφοριών από τη διατάραξη των αναμνήσεων.

Ο Dr Matt Udakis, Research Associate στη Σχολή Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι όταν ανακαλύψαμε ότι αυτοί οι δύο τύποι ανασταλτικών νευρώνων θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συνδέσεις τους και να συμμετάσχουν στη μάθηση. Παρέχει μία επιστημονική εξήγηση για κάτι που ήδη όλοι γνωρίζουμε ότι οι αναμνήσεις δεν εξαφανίζονται μόλις συναντήσουμε μια νέα εμπειρία. Αυτά τα νέα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η μοντελοποίηση υπολογιστών μας έδωσε σημαντική εικόνα για το πώς η ανασταλτική μάθηση επιτρέπει στις αναμνήσεις να είναι σταθερές με την πάροδο του χρόνου και να μην είναι ευάλωτες σε παρεμβολές. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς στο παρελθόν δεν ήταν σαφές πώς ο διαχωρισμός των αναμνήσεων μπορεί να παραμείνει ακριβής

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Ένα κουίζ για να τεστάρεις στα γρήγορα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σου!

Photo:Freepik

Το άρθρο Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς λειτουργούν οι μακροχρόνιες αναμνήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα