Μύθοι κι αλήθειες για τις προπονήσεις με βάρη

18:52 10/3/2016 - Πηγή: iPop

Η σωματική άσκηση και οι προπονήσεις που περιλαμβάνουν βάρη, είναι από πολλούς μια παρεξηγημένη υπόθεση. Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο και να απενοχοποιήσουμε το συγκεκριμένο τύπο άσκησης, σας παρουσιάζουμε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες γύρω από το ζήτημα…

Μύθος: Aν σηκώνεις αργά τα βάρη χτίζεις μεγαλύτερους μύες

Mε το να σηκώνεις πολύ αργά τα βάρη απλά κάνεις μια πολύ μεγάλη προπόνηση. Σε έρευνες που έγιναν σε δυο ομάδες, όπου η μία σήκωνε τα βάρη

αργά και η άλλη γρήγορα, η γρήγορη ομάδα έκαψε 60%περισσότερες θερμίδες και σήκωσε 200% πιο πολύ βάρος από την αργή ομάδα.Οπότε για να αυξήσεις τη δύναμη σου σήκωσε τα βάρη σου όσο πιο γρήγορα γίνεται και κατέβασε το βάρος πιο αργά και ελεγχόμενα. Έτσι έχεις κ μικρότερο κίνδυνο για τραυματισμούς.

Μύθος: Η προπόνηση με βάρη επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών

Πολλοί πιστεύουν πως τα βάρη κόβουν την ανάπτυξη και το ύψος, καθώς προκαλούνται τραυματισμοί στα οστά. Κάτι τέτοιο φυσικά δε ισχύει, καθώς η προπόνηση με βάρη, υπό επίβλεψη προπονητή, με σωστή τεχνική και προοδευτικά αυξανόμενη επιβάρυνση-προθέρμανση-αποθεραπεία, συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Μύθος: Μπορούμε να μειώσουμε το λίπος μας μόνο με αερόβια άσκηση

Για να ενεργοποιήσουμε τις καύσεις λίπους, πρέπει να συνδυάσουμε αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με βάρη και ασκήσεις που ενεργοποιούν πολλές μυικές ομάδες. Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η αύξηση της μυικής μάζας, βελτιώνει τον μεταβολισμό και μειώνει το σωματικό λίπος.

Μύθος: Αν κόψουμε τα βάρη οι μύες μετατρέπονται σε λίπος

Ο λιπώδης ιστός είναι εντελώς διαφορετικός από τον μυικό. Όταν σταματάμε τα βάρη, χάνουμε μυική μάζα και μαζί με μία κακή διατροφή απλά αυξάνεται το λίπος. Όταν ξεκινάμε όμως τη σωματική άσκηση, το λίπος χάνεται μέσω αερόβιας άσκησης και καλής διατροφής και η μυική μάζα αυξάνεται κάνοντας βάρη.

Μύθος: Οι γυναίκες αν κάνουν βάρη θα «φουσκώσουν»

Αυτό ισχυρίζονται πολλές γυναίκες, πιστεύοντας πως θα χάσουν τη θηλυκότητα τους επειδή βλέπουν κάποιες αθλήτριες, που κάνουν άπειρη προπόνηση και χρήση στεροειδών για απόκτηση μυικού όγκου.Όπως και στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες, τα βάρη αυξάνουν το μεταβολισμό, και τη μυική μάζα, χαμηλώνουν το ποσοστό λίπους και δυναμώνουν τις αρθρώσεις, «δένοντας» συνολικά το σώμα.

Έρευνες μάλιστα έχουνε δείξει, πως γυναίκες που κάνουν βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα, αποκτούν μύες και χάνουν λίπος. Οι γυναίκες δε «φουσκώνουν» σαν τους άντρες, επειδή δεν έχουνε τεστοστερόνη, αλλά οιστρογόνα. Άρα το μόνο κέρδος τους, είναι η μυική τόνωση κι ένα υγιές σώμα, με δυνατές αρθρώσεις. Η γυμναστική με βάρη επίσης ειδικά στις γυναίκες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων.

Μύθος:Η προπόνηση με βάρη είναι μόνο για νέους για να «φτιάξουν κορμί»

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει! Η προπόνηση με βάρη, απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ! Μικρούς ή μεγάλους,γυναίκες ή άντρες και ποτέ δεν είναι αργά, για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται με βάρη. Αν βρίσκεται μάλιστα κάποιος και σε μια πιο «ώριμη» ηλικία, οι ανάγκη για προπονήσεις με βάρη αυξάνεται ακόμα περισσότερο, καθώς με την πάροδο των χρόνων, χάνεται ολοένα και περισσότερο ο μυικός ιστός μας κι αρχίζουν τα προβλήματα υγείας!

Κρις Βάλλας

Personal Trainer, Fitnees Instructor, Nike Elite Athlets & Influencer & PR Ambassador & Instructor της Nike Greece

The post Μύθοι κι αλήθειες για τις προπονήσεις με βάρη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα