Μήπως έχεις κυστίτιδα και δεν έχεις απλή ουρολοίμωξη;

15:31 15/8/2020 - Πηγή: iPop

Πολλές γυναίκες έρχονται σε επαφή στη ζωή τους επανηλλειμένα με την ουρολοίμωξη και κάνουν την μία εξέταση πάνω στην άλλη, τη μία θεραπεία πίσω από την άλλη αγνοώντας εντελώς ότι αυτό που μπορεί να έχουν τελικά λέγεται κυστίτιδα. Αναρωτιέσαι τι είναι η κυστιτίδα; Τίποτα ανησυχητικό αν καταφέρεις να το αναγνωρίσεις και να το φροντίσεις.

Τι είναι η κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι μία φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Συμβαίνει όταν η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη μολύνονται από βακτήρια και συνεπώς η περιοχή ερεθίζεται και παθαίνει φλεγμονή.

Το 80% περίπου των μολύνσεων του

κατώτερου ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από το βακτήριο Escherichia coli. Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί μέρος της υγιούς χλωρίδας του εντέρου. Ωστόσο, παθογόνες μορφές μπορεί να περάσουν μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας μοιάζουν πολύ με αυτά της κοινής ουρολοίμωξης.

Αίσθημα καύσου ή πόνος κατά την ούρηση.Συχνουρία.Άσχημη μυρωδιά.Πόνος ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό.Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης.Αδυναμία διέλευσης μεγάλης ποσότητας ούρων από την ουρήθρα.Περιστασιακά μπορεί το αίμα να είναι ορατό στα ούρα.Πόνος στην κοιλιά.

Αν έχεις ταλαιπωρηθεί από συχνές ουρολοιμώξεις σου προτείνω να επισκεφτείς έναν ουρολόγο ώστε να μπορέσει να εξετάσει την περίπτωση της κυστίτιδας.

Τι είναι η κυστίτιδα | Πώς μπορείς να προφυλαχθείςΝα πίνεις πολλά υγρά, έτσι ώστε η κύστη να ξεπλένεται καλά.Το κράνμπερι σε χυμό ή ακόμα και σε αποξηραμένη μορφή θα σε βοηθήσει πολύ καθώς διώχνει τους μικροοργανισμούς από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.Πάντα να αδειάζεις πλήρως την ουροδόχο κύστη και να μην κρατιέσαι για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.Φρόντισε να περιέχει η διατροφή σου γιαούρτι ώστε να προμηθεύεις τον οργανισμό σου με προβιοτικά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει μόνος του τους μικροοργανισμούς πριν γίνουν φλεγμονή.Ούρησε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή για να ξεπλυθούν τυχόν βακτηρίδια.Φρόντισε να πηγαίνεις τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ώρες.Μετά την ούρηση στέγνωσε με το χαρτί υγείας την περιοχή από μπροστά προς τα πίσω, προς τον πρωκτό – όχι το αντίστροφο – για τη μεταφορά των βακτηρίων από το έντερο στην ουρήθρα.Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα μπάνιου και ντους καθώς επηρεάζουν αρνητικά το ph της ευαίσθητης περιοχής.Φόρεσε εσώρουχα από φυσικές ίνες και απέφυγε τα σφιχτά ρούχα.

Τώρα που έμαθες τι είναι η κυστίτιδα, καλό είναι για να αποφύγεις να νοσήσεις από αυτή να ακολουθήσεις τις οδηγίες προφύλαξης παραπάνω και αν χρειαστεί να επισκεφτείς κάποιον ουρολόγο ώστε να σε συμβουλεύσει περαιτέρω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Πώς να προστατευτείς απ’ την ουρολοίμωξη το Καλοκαίρι

Photo: Pixabay

Το άρθρο Μήπως έχεις κυστίτιδα και δεν έχεις απλή ουρολοίμωξη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα