Μήπως έχεις κάνει τη λάθος επιλογή ψυχολόγου; Έτσι θα το καταλάβεις!

17:56 8/8/2019 - Πηγή: iPop

Μπορεί ο ψυχολόγος να είναι ακόμη ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα, ενώ δεν θα έπρεπε! Όλοι γνωρίζουμε πόσα πολλά μπορεί να μας προσφέρει για την ψυχική μας υγεία. Ένα σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι η επιλογή ψυχολόγου. 

Και σε αυτήν αρκετές φορές κάνουμε λάθος. Και ποιος θα μας βοηθήσει στην επιλογή ψυχολόγου; Κανείς. Μόνο ο ασθενής μπορεί να αποφασίσει αν ο ψυχολόγος είναι καλός για εκείνον κι αν δεν είσαι αρκετά σίγουρος τότε πρέπει να διαβάσεις τα σημάδια.

Τα σημάδια πάντα υπάρχουν, σε κάθε περίπτωση αρκεί να μπορούμε

να τα διακρίνουμε και να αλλάξουμε την αρχική μας απόφαση ή να παραμείνουμε σε αυτήν.

Τα σημάδια ότι έχεις κάνει τη λάθος επιλογή ψυχολόγουΕίναι αδύναμος ακροατής

Τι σημαίνει αυτό ουσιαστικά; Στο πρώτο σας ραντεβού, ο ψυχολόγος πρέπει να επικεντρωθεί γύρω από το ζήτημα που σε πήγε στην πόρτα του. Αν θεωρείς πως ο ψυχολόγος σου αγνοεί και δε δίνει τη βάση που θα ήθελες σε ορισμένα ζητήματα, αν κοιτά το κινητό του ή αν μιλά περισσότερο από σένα, τότε δεν σε ακούει και ίσως δεν αξίζει τον κόπο.

Υποτιμά τα βιώματά σου

Ο προσδιορισμός των συναισθημάτων σου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Αν ο ψυχολόγος σου προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει και να μειώσει τις εμπειρίες και τα βιώματα που σε έκαναν να τον επισκεφτείς, τότε ίσως να πρέπει να βρεις κάποιον που να παίρνει στα σοβαρά όσα λες, ό,τι κι να λες.

Δεν σου αρέσει ως άνθρωπος

Πρέπει να βρεις έναν ψυχολόγο που να σου αρέσει και ως άτομο. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να χτίσεις μια δυνατή και πολύτιμη σχέση μαζί του καθώς εργάζεστε για έναν κοινό στόχο. Πρέπει ο ψυχολόγος σου να είναι συμπαθητικός στα δικά σου μάτια γιατί αν δεν είναι τότε μπορεί να μην πετύχετε τα αποτελέσματα που αναζητάτε.

Δεν νιώθεις ασφαλής μαζί του

Ένας καλός ψυχολόγος δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μπορείς να μιλάς για όλα και κανένα θέμα δεν πρέπει να είναι ταμπού. Αν δεν νιώθεις ότι μπορείς να μοιραστείς μαζί του τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου, τότε διερωτήσου γιατί δεν μπορείς να το κάνεις και γιατί δεν νιώθεις ασφαλής να το κάνεις.

Αν θεωρείς πως βρίσκεσαι σε αυτό το στάδιο επειδή είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσεις για κάποιο τραύμα σου, τότε αυτό είναι εντάξει αλλά αν ο ψυχολόγος δεν σε εμπνέει για να το κάνεις, τότε ίσως θα πρέπει να πας αλλού.

Οι ψυχολόγοι πρέπει να ιδρύουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς, διατηρώντας τα δικά τους όρια.

Δεν συμπεριφέρεται ηθικά

Όλοι οι ψυχολόγοι, θα πρέπει να ακολουθούν έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα όπως η δημιουργία φιλίας ή σχέσης με τους ασθενείς και η διατήρηση της εμπιστευτικότητας.

Μπορεί να νιώθεις άσχημα που απομακρύνεις τον ψυχολόγο, αν δεν έχεις προσωπικό πρόβλημα μαζί του, αλλά πρέπει να θυμάσαι πως όταν πρόκειται για την προστασία της ψυχικής σου υγείας τότε οι δικές σου ανάγκες έχουν προτεραιότητα.

Photo: unsplash/Mathieu Stern

Το άρθρο Μήπως έχεις κάνει τη λάθος επιλογή ψυχολόγου; Έτσι θα το καταλάβεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα