Μια ζωή χωρίς κανένα συναίσθημα, κίνητρο και ενδιαφέρον ή αλλιώς…κοινωνική ανηδονία – Ποιοι είναι οι τύποι της και ποιες οι συχνότερες ενδείξεις;

17:06 18/12/2022 - Πηγή: iPop

Η ζωή έρχεται με σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες, πένθος και γιορτή. Θεωρούμε ίσως φυσιολογικό το να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για μερικά πράγματα όσο μεγαλώνουμε, ωστόσο για τους περισσότερους ανθρώπους, η ευχαρίστηση, η ευτυχία και η χαρά συνδέονται με πολλές εμπειρίες ζωής. Τι θα γινόταν όμως αν δεν μπορούσαμε να νιώσουμε αυτά τα συναισθήματα;

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα από τη φύση τους. Έχουμε σχεδιαστεί για να αναζητούμε συντροφιά από τους άλλους και να χτίζουμε στενές κοινωνικές σχέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να έχουμε φίλους και να είμαστε κοντά με άλλους μας δίνει το αίσθημα της ευχαρίστησης και της θαλπωρής.

Μερικοί, ωστόσο, δυσκολεύονται να βρουν ενδιαφέρον ή ευτυχία σε κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί να πάσχουν από αυτό που ονομάζεται κοινωνική ανηδονία. Σε αντίθεση με το κοινωνικό άγχος – το οποίο μπορεί να είναι σημάδι φόβου, εσωστρέφειας ή αρνητικών συναισθημάτων σε κοινωνικά περιβάλλοντα – η κοινωνική ανηδονία αναφέρεται στη μειωμένη ή ελλιπή ικανότητα για απόλαυση.

Υπάρχουν 5 είδη κατάθλιψης και όλα αξίζουν την προσοχή σου

Τι είναι η ανηδονία;

Μπορεί να έχεις ακούσει για τον ηδονισμό, την αναζήτηση της ευχαρίστησης. Η ανηδονία είναι το αντίθετό της — η αδυναμία του να απολαύσεις κάτι. Χρησιμοποιούμε τον όρο ανηδονία όταν κάποιος δεν μπορεί να απολαύσει τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή του.

Υπάρχουν δύο τύποι ανηδονίας:

Ο πρώτος είναι η σωματική ανηδονία, η οποία είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να απολαύσει σωματικές αισθήσεις όπως το σωματικό άγγιγμα από άλλο άτομο ή τη γεύση του φαγητού. Ο δεύτερος είναι η κοινωνική ανηδονία, η οποία είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να απολαύσει τη συντροφιά άλλων ανθρώπων. Και οι δύο τύποι ανηδονίας μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης, άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, καθώς και παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.Κοινωνική ανηδονία: Ποιες είναι οι συχνότερες ενδείξεις;UnsplashΚοινωνική απόσυρση

Η κοινωνική απόσυρση είναι η αποφυγή, η απομάκρυνση ή η απομόνωση του εαυτού μας από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Πχ το να μην εμφανίζεται κανείς πλέον σε κοινωνικές συγκεντρώσεις όπως οικογενειακά δείπνα ή βραδινές εξόδους με φίλους ή ακόμα και να μην αλληλεπιδρά πλέον με φίλους ακόμη και εξ αποστάσεως (μέσω μηνυμάτων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.).

Έλλειψη σχέσεων

Η κοινωνική ανηδονία μπορεί να σε κάνει να μην ενδιαφέρεσαι για τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν θέλεις πλέον να επιδιώκεις και να διατηρείς φιλίες, ρομαντικές σχέσεις ή και οικογενειακές σχέσεις. Εάν η διαπροσωπική αλληλεπίδραση δεν είναι ευχάριστη για σένα, μπορεί να αποφύγεις την εμπλοκή στις σχέσεις που ήδη έχεις ή να ξεκινήσεις νέες.

Ό,τι τρως επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλό σου- Μάθε τη διατροφή που περιορίζει το άγχος και την κατάθλιψη

Μειωμένη συναισθηματική απόκριση

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χαμογελούν, να αγκαλιάζουν και να γιορτάζουν τα νέα και τις χαρές των αγαπημένων τους, τα άτομα με κοινωνική ανηδονία μπορεί να δυσκολεύονται να το κάνουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μείωση ή αδυναμία εμφάνισης και αίσθησης συναισθηματικών αντιδράσεων στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τόσο λεκτικές όσο και μη.

UnsplashΚατάθλιψη

Τόσο η σωματική όσο και η κοινωνική ανηδονία μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε προϋπάρχουσα κατάθλιψη , αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν παλεύεις με κάποια μορφή κατάθλιψης και παρατηρείς ότι συχνά αποσύρεσαι ή προτιμάς τη μοναξιά, μπορεί να αντιμετωπίζεις κοινωνική ανηδονία.

Κακή κοινωνική προσαρμογή

Όταν αντιμετωπίζεις μια νέα κατάσταση, όπου πρέπει να προσαρμοστείς στο κοινωνικό κλίμα, μπορεί να δυσκολευτείς αρκετά, εάν αντιμετωπίζεις κοινωνική ανηδονία. Οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει και έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς σε αυτόν τον τύπο ρύθμισης ενδέχεται να μην σε εξυπηρετούν πλέον. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι πρέπει να «προσποιηθείς» σε κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες δεν αισθάνεσαι πραγματική ευχαρίστηση.

Το θεραπευτικό origami μπορεί να σε ανακουφίσει απ’ το άγχος και να μειώσει την κατάθλιψη

Μονότονη ή επίπεδη φωνητική έκφραση

Εάν δεν αισθάνεσαι ευχαρίστηση ή χαρά, μπορεί επίσης να χρησιμοποιείς μια μονότονη ή επίπεδη φωνητική έκφραση που ακούγεται σχεδόν αδιάφορη. Εάν αυτή είναι μια τάση την οποία τείνεις να υιοθετείς συχνά, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να υποδηλώσει κοινωνική ανηδονία.

Η κοινωνική ανηδονία είναι πιο συχνή από όσο νομίζεις. Εάν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους ή παρόμοια συμπτώματα, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ψυχοθεραπευτή. Η ψυχική σου υγεία είναι σημαντική. Πορστάτεψέ την!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μια ζωή χωρίς κανένα συναίσθημα, κίνητρο και ενδιαφέρον ή αλλιώς…κοινωνική ανηδονία – Ποιοι είναι οι τύποι της και ποιες οι συχνότερες ενδείξεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα