Κεφάλαιο γιορτινό τραπέζι: Πώς να τα βάλεις πέρα με όλους εκείνους τους εκνευριστικούς συγγενείς χωρίς να βγεις (για άλλη μια χρονιά) εκτός εαυτού

13:06 25/12/2022 - Πηγή: iPop

Έφτασε και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που μαζευόμαστε όλοι μαζί γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τρώμε και ανταλλάσσουμε δώρα και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Ή μήπως όχι; Οι χαριτωμένες γιορτινές ταινίες όπου όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους και είναι ευτυχισμένοι μαζί, δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα.

Οι συγκρούσεις, οι ετήσιοι καβγάδες, τα προσβλητικά σχόλια και οι δύσκολοι συγγενείς μπορούν να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή τη γιορτινή ατμόσφαιρα. «Γιατί είσαι ακόμα ελεύθερη; Πότε θα παντρευτείτε εσείς οι δύο; Πότε θα βάλετε μπρος για ένα παιδάκι; Πήρες μερικά κιλάκια

ε;» είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που μπορούν να σε βγάλουν εκτός εαυτού. Στις φετινές γιορτές, αντί να πελαγώσεις, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους ανυπόφορους συγγενείς και να κάνεις τις οικογενειακές αυτές συγκεντρώσεις πιο ευχάριστες.

Οδηγός επιβίωσης για το οικογενειακό τραπέζι-Για να μην πεις ότι κανείς δεν στο είπε

Εκνευριστικοί συγγενείς: Πώς να τα βγάλεις πέρα στο γιορτινό τραπέζι 1. Απόφυγε τα θέματα παγίδες!

Τα μέλη κάποιων οικογενειών απολαμβάνουν το να διαφωνούν μεταξύ τους. Η πολιτική και η θρησκεία είναι προφανείς λόγοι για να μαλώσει κανείς, ωστόσο πολλοί αναφέρονται επίσης και σε ευαίσθητα θέματα χωρίς να σκέφτονται πώς μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους. «Θα παντρευτείς ποτέ;» Μπορεί να φαίνεται μία ακίνδυνη ερώτηση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα σε χτυπήσει στο νεύρο και θα σε κάνει να νιώσεις άβολα.

Θέσε τα όριά σου και μείνε όσο είναι δυνατόν μακριά από θέματα που μπορούν να προκαλέσουν λογομαχίες. Αν κάποιος συνεχίζει να επιμένει, προσπάθησε να αλλάξεις θέμα με ευγενικό τρόπο ή απλά πες «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ας μιλήσουμε για κάτι άλλο, τι λέτε»;

Unsplash2. Μην πιείς πολύ

Εάν σου αρέσει να το ρίχνεις λίγο έξω στα γιορτινά τραπέζια, σου προτείνω να το ξανασκεφτείς και να το κάνεις με μέτρο, ειδικά αν γνωρίζεις πως απέναντί σου θα βρίσκεται εκείνος ο αντιπαθητικός θείος που δεν αντέχεις να είσαι στον ίδιο χώρο μαζί του. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να γίνονται επιθετικοί ή εριστικοί όταν έχουν πιει πολύ. Εάν είσαι ένας από αυτούς, σταμάτα τα «στην υγειά μας», όσο είναι καιρός.

Οδηγός επιβίωσης για το γιορτινό τραπέζι με μικρά παιδιά!

3. Εξάσκησε την ανεκτικότητά σου

Όλοι κάνουμε πράγματα που εκνευρίζουν τους άλλους και πιθανότατα δεν το γνωρίζουμε. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν ανεκτική με τις ιδιορρυθμίες και τις ενοχλητικές συμπεριφορές των άλλων και μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Αν μη τι άλλο, θυμήσου πως είναι μία κατάσταση που θα κρατήσει μόλις λίγες ώρες.

Unsplash4. Καν’τους μια ερώτηση για τον εαυτό τους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο που μπορείς να κάνεις όταν ένας συγγενής σου κάνει μια ερώτηση που είναι πιο επεμβατική ή ενοχλητική. Όταν ρωτούν: «Είσαι ακόμα ελεύθερη;» για παράδειγμα, απάντησέ τους, «Ναι! Πώς είναι όμως τα παιδιά σου αυτές τις μέρες;»

Γενικά, σε τέτοιους ανθρώπους αρέσει πολύ να μιλούν για τον εαυτό τους, οπότε το να τους κάνεις ερωτήσεις για τη ζωή τους είναι η τέλεια λύση.

5. Πάρε αποφάσεις που δεν θα βλάψουν την ψυχική σου υγεία

Αν η οικογένειά σου σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, ενώ η σκέψη και μόνο της συνάντησης μαζί τους σε κατακλύζει με άγχος και εκνευρισμό, είσαι απολύτως δικαιολογημένη αν αποφασίσεις να μην παρευρεθείς. Μπορείς να αποφύγεις εντελώς το γιορτινό τραπέζι και να επιλέξεις να το περάσεις με τους φίλους και τις δικές τους οικογένειες.

Ας μιλήσουμε λίγο για την ελληνική οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κεφάλαιο γιορτινό τραπέζι: Πώς να τα βάλεις πέρα με όλους εκείνους τους εκνευριστικούς συγγενείς χωρίς να βγεις (για άλλη μια χρονιά) εκτός εαυτού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα