Μέσα στο μυστικό μουσείο της CIA: Μία σύντομη περιήγηση στην πιο απόρρητη συλλογή του κόσμου

15:22 29/9/2022 - Πηγή: iPop

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είμαι και πολύ μεγάλη fan των μουσείων, αυτό, όμως, δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μουσείο, πρόκειται για κάτι διαφορετικό που ξέρω ότι θα το λατρέψεις κι εσύ. Το μυστήριο και τα εγκλήματα μας κέντριζαν από πάντα το ενδιαφέρον, πώς θα ένιωθες αν σου έλεγα, όμως, ότι η CIA έχει το δικό της μουσείο και μπορείς να βρεθείς ανάμεσα στα αντικείμενα και στα εκθέματα με τα οποία

συντελέστηκαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα όλων των αιώνων;

Λίγο καιρό αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν έναν από τους κορυφαίους «αρχιτέκτονες» της 11ης Σεπτεμβρίου στην Καμπούλ, τον Ayman al-Zawahiri, o διευθυντής της CIA, Bill Burns, είχε μια πρόταση για τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος στο Ιδιωτικό Μουσείο Αντικειμένων και Πληροφοριών της υπηρεσίας.

«Ο Burns ήρθε σε μένα και μου είπε ‘Έχω ένα ακόμη αντικείμενο για το μουσείο σου, έχεις χώρο;’», ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου, Robert Byer. «Και όταν μου είπε τι ήταν, είπα ναι, θα φροντίσουμε να έχουμε χώρο».

Central Intelligence Agency

Το αντικείμενο ήταν η μακέτα του κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποίησε ο Burns για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Joe Biden σχετικά με την προγραμματισμένη επιχείρηση εξόντωσης του Ayman al-Zawahiri, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση με αεροσκάφος των ΗΠΑ στις 31 Ιουλίου. Στις φωτογραφίες του Λευκού Οίκου που κυκλοφόρησαν μετά το χτύπημα, ο Burns φαίνεται να μιλά στον Πρόεδρο με ένα προκλητικό κουτί ανάμεσά τους. Μέσα βρισκόταν η μακέτα, που τώρα εκτίθεται στο μουσείο του πρακτορείου, μια μινιατούρα του τριώροφου μπαλκονιού που διαθέτει συρματοπλέγματα και μικροσκοπικά πράσινα δέντρα στην αυλή του.

Μουσείο της CIA: Όλα όσα μπορείς να βρεις μέσα!

Το μουσείο της CIA, το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι ανοιχτό στο κοινό, επιδιώκει να καταγράψει την 75χρονη ιστορία της υπηρεσίας και των αξιωματικών της, με εκθέματα που καλύπτουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τις μεγαλύτερες αποτυχίες της CIA

Central Intelligence Agency

Διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα! Από μια εκτεταμένη συλλογή κατασκοπευτικών gadget της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι και πιο πρόσφατα αντικείμενα όπως τον ντοσιέ και το tablet που χρησιμοποιήθηκαν για την προεδρική, καθημερινή και σύντομη ενημέρωση του Biden.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης το αρχικό μοντέλο του συγκροτήματος του Abbottabad που μελέτησε ο Πρόεδρος Obama για να καθορίσει εάν θα έδινε πράσινο φως στην επιχείρηση δολοφονίας του Osama bin Laden το 2011.

Central Intelligence Agency

Ένα από τα εκθέματα που εντυπωσιάζει είναι εκείνο του Zawahiri, το οποίο εκτίθεται μαζί με ένα άλλο νέο έκθεμα που προέρχεται από τον πόλεμο των δύο δεκαετιών της Αμερικής στο Αφγανιστάν: επτά αστέρια που αντιπροσωπεύουν επτά αξιωματικούς της CIA που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Khost το 2009 – μια βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του Zawahiri. Η CIA είχε προσκαλέσει έναν Ιορδανό γιατρό, ο οποίος πίστευαν ότι είχε στραφεί εναντίον της al Qaeda στη Βάση Επιχειρήσεων του Τσάπμαν, μόνο για να τον βάλει να φορέσει γιλέκο αυτοκτονίας μέσα στην περίμετρο της βάσης.

Ένα άλλο νέο έκθεμα περιλαμβάνει αντικείμενα από τη διάσημη αποστολή της CIA, γνωστή ως Project Azorian. Ο δισεκατομμυριούχος Howard Hughes είχε καλύψει την αποστολή, ισχυριζόμενος ότι το τεράστιο πλοίο του, το Glomar Explorer, εξόρυζε οζίδια μαγγανίου από τον βυθό της θάλασσας. Στην πραγματικότητα, όμως, το πλοίο στέγαζε μία τεράστια δαγκάνα που κατέβηκε μέσα από έναν μυστικό θάλαμο στο κύτος του πλοίου για να ανακτήσει ένα σοβιετικό υποβρύχιο που είχε βυθιστεί στον Ειρηνικό το 1968. Μέρος του υποβρυχίου γλίστρησε και χάθηκε κατά την ανάκτηση, αλλά η συγκεκριμένη δαγκάνα κατάφερε να κρατήσει ένα σημαντικό μέρος του.

Παράλληλα, στο μουσείο μπορεί να δει κανείς το καλάζνικοφ που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του Osama bin Laden και το δερμάτινο μπουφάν του Saddam Hussein.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα αντικείμενα στο μουσείο της υπηρεσίας είναι αταξινόμητα και ο Byer δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για να δημοσιεύσουν όλα τα τεχνουργήματα του στο διαδίκτυο στο CIA.gov

Το μουσείο της CIA βρίσκεται στο Langley, όπου το κοινό δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση, για έναν λόγο: προορίζεται κυρίως για αξιωματικούς της CIA, ώστε να μπορούν να μάθουν την ιστορία της υπηρεσίας. Τι ατυχία είναι αυτή…

Η υπηρεσία κατασκοπείας, γιορτάζοντας την 75ο επέτειό της, πέρα από την ανακαίνιση του μουσείου, κυκλοφόρησε κι ένα podcast δίνοντάς μας μία μικρή γεύση για όσα περιλαμβάνει η συλλογή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μέσα στο μυστικό μουσείο της CIA: Μία σύντομη περιήγηση στην πιο απόρρητη συλλογή του κόσμου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα