Μεγαλώνεις μοναχοπαίδι; 10 συμβουλές για την ανατροφή του, ώστε να γίνει ώριμο και ανεξάρτητο!

14:12 7/4/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως κι εσύ μεγαλώνεις μοναχοπαίδι; Ξέρεις πως δεν είναι εύκολο, όμως υπάρχουν κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Γενικά δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός, ανεξάρτητα από το πόσα ποδιά έχεις, όμως το να μεγαλώνεις μοναχοπαίδι έχει το αρνητικό ότι πρέπει να προσέξεις ώστε το παιδί σου να γίνει ανεξάρτητο, να κάνεις παρέες, να μάθει να μοιράζεται τα πράγματά του, να μην γίνει χαϊδεμένο και πολλά πολλά ακόμη που είναι διαφορετικά όταν υπάρχουν κι άλλα αδέρφια μες την οικογένεια.

Αρχικά δεν πρέπει να σε αγχώνουν όλα αυτά και το πιο σημαντικό

είναι να σκέφτεσαι ότι όσα παιδιά κι αν έχεις δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο συμπεριφοράς σου ή στο πόσα παιχνίδια πρέπει να του αγοράζεις.

Τι πρέπει να έχεις, όμως, στο μυαλό σου αν μεγαλώνεις μοναχοπαίδι;

Θέσε όρια! Όταν υπάρχει μόνο ένα παιδί στην οικογένεια, μερικές φορές χάνονται τα όρια και οι κανόνες δεν τηρούνται πάντα. Όμως, κάθε παιδί χρειάζεται τα όριά του, είτε αυτό αφορά την ώρα ύπνου, είτε τα χατίρια, είτε τη λήψη αποφάσεων.

Μην το καλομάθεις. Όπως είπαμε, όλα τα πράγματα έχουν και τα όριά τους και αυτό ισχύει και στα χατίρια που του κάνεις. Επειδή είναι μόνο ένα και δεν έχεις άλλο παιδί, δεν σημαίνει ότι θα τα έχει και όλα δικά του και θα καλομάθει. Άλλωστε, αυτό μόνο καλό δε θα του κάνει στη μετέπειτα ζωή του, όταν θα καταλάβει ότι πρέπει να προσπαθεί σκληρά για να αποκτήσει κάτι.

Επένδυσε στην κοινωνικοποίησή του. Συνήθως τα μοναχοπαίδια είναι πιο εσωστρεφή παιδιά και επειδή δεν έχουν κάποιο αδερφάκι να μιλήσουν, κλείνονται στον εαυτό τους και δημιουργούν φανταστικούς φίλους για να καλύψουν αυτό το κενό. Ωστόσο, είναι καλό να συναναστρέφεται με συνομηλίκους του και να κάνει φιλίες από μικρή ηλικία, έχοντας παρέες που θα αναπτύξουν την κοινωνικότητά του.

Pexels

Επίλεξε μια ομαδική δραστηριότητα. Όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξεις μια δραστηριότητα, ένα χόμπι για το παιδί σου, τότε προτίμησε ένα ομαδικό άθλημα κι όχι ένα ατομικό. Αυτό σε συνέχεια του ότι πρέπει να συναναστρέφεται με συνομήλικους και να δημιουργεί παρέες.

Προώθησε την ανεξαρτησία του. Η ανατροφή ενός μόνο παιδιού μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ εκείνου και εσένα, προσκολλώντας πάνω σου και δημιουργώντας μια σχέση εξάρτησης. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να είσαι πάντα εκεί μαζί του 24 ώρες το 24ωρο και σε ό,τι χρειαστεί. Είναι καλό, λοιπόν, το παιδί να μάθει σιγά σιγά να είναι ανεξάρτητο και να παίρνει πρωτοβουλίες για μικρά, καθημερινά πράγματα, από το ποια μπλούζα θα φορέσει, μέχρι το να στρώσει το κρεβάτι του.

Μην το κάνεις να νιώθει μειονεκτικά που δεν έχει αδέρφια. Ίσως οι συμμαθητές του να παινευτούν για τα δικά τους αδέρφια κι ίσως το παιδί σου να νιώσει άσχημα. Αυτό μπορεί να μην συμβεί, αν το παιδί είναι ικανοποιημένο απ’ την οικογένειά του, περνάει καλά με τους γονείς του και αν δεν αναφέρεις ποτέ κάποια φράση που να του δείξει ότι μια οικογένεια δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μόνο με ένα παιδί.

Μάθε το να μοιράζεται τα πράγματά του. Καλώς ή κακώς τα μοναχοπαίδια δεν θέλουν και πολύ να μοιράζονται τα πράγματά τους, μην σου φαίνεται περίεργο. Όμως, μέσα από μικρές πράξεις μπορείς να του μάθεις την αξία του μοιράζομαι, συμμετέχοντας για παράδειγμα στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, παίζοντας με άλλα παιδιά και δίνοντας τα πράγματά του.

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται τα πράγματά του;

Μην προσπαθήσεις να το κάνεις ίδιο με σένα. Πολλοί γονείς προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους ίδια με εκείνους, κάτι που επιδιώκεται περισσότερο όταν υπάρχει μόνο ένα παιδί στην οικογένεια, καθώς είναι η μόνη ευκαιρία τους να το κάνουν. Ωστόσο, είναι λάθος να προσπαθείς να κάνεις το παιδί σου να σε αντιγράψει, να επιλέγεις δραστηριότητες για εκείνο που δεν κατάφερες να κάνεις εσύ αλλά δεν του αρέσουν και να δημιουργείς ένα “mini me”. Ούτε εσύ είσαι τέλειος και δεν πειράζει αν το παιδί σου δεν σου μοιάσει αρκετά, τουλάχιστον θα είναι ελεύθερο και διαφορετικό.

Unsplash/ Paige Cody

Να είσαι η φωνή της λογικής. Είναι σημαντικό να δίνεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου, χωρίς όπως είπαμε να γίνεται ίδιο με σένα. Τα παιδιά που έχουν αδέρφια επηρεάζονται εύκολα από τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, όμως το δικό σου παιδί από πού θα πάρει υγιή πρότυπα; Μα από εσένα φυσικά. Φρόντισε να αναπτύξεις μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και να είσαι η φωνή της λογικής για εκείνο.

Μην επιδιώκεις την τελειότητα. Η τελειότητα είναι η μάστιγα της εποχής στα σημερινά παιδιά. Μην το παρακάνεις με τις απαιτήσεις σου, μην του ασκείς υπερβολική πίεση και μην έχεις την απαίτηση να είναι τέλειο.

Αν έχεις μοναχοπαίδι, πράγματα που σου φαίνονται περίεργα μπορεί να είναι φυσιολογικά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μεγαλώνεις μοναχοπαίδι; 10 συμβουλές για την ανατροφή του, ώστε να γίνει ώριμο και ανεξάρτητο! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα