Self test κορονοϊού: Πώς το κάνεις και ποια η διαδικασία αν το αποτέλεσμα βγει θετικό; Αναλυτικές οδηγίες με όσα πρέπει να γνωρίζεις

11:41 7/4/2021 - Πηγή: iPop

Από σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, ξεκινά η διάθεση των self tests στα φαρμακεία με τους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς να έχουν προτεραιότητα. Πώς γίνεται το self test; Πώς καταλαβαίνουμε αν είναι θετικό ή αρνητικό και τι κάνουμε αν τελικά βγει θετικό;

Τα self tests θα διατεθούν πρώτα στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και στους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών

και τέλος, στους άνω των 67 ετών. Θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Απευθύνονται κατά βάση σε πολίτες χωρίς συμπτώματα, καθώς οι συμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία επισημαίνεται ότι:

οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούντο self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμαστην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσηςΗ κατοχύρωση του δικαιώματος απουσίας από το σχολείο κατοχυρώνεται πλήρως (και μόνο) από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δίνει οδηγίες για τα self tests- Ποιες είναι οι παγίδες;

Πώς γίνεται το self test; Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται στο ρουθούνι σε βάθος περίπου 4 εκατοστά.Περιστρέφουμε αργά στο σημείο 4 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη.Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι.Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και κάνουμε 10 περιστροφές.Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε 4 σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, το τεστ είναι θετικό.

Συγκεκριμένα, αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό. Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό. Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Αν το αποτέλεσμα βγει θετικό, τι πρέπει να κάνεις;

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει από σήμερα) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να παραμείνεις στο σπίτι σε περιορισμό. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σου.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι τα self tests.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το self-test ανίχνευσης του κορονοϊού

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Self test κορονοϊού: Πώς το κάνεις και ποια η διαδικασία αν το αποτέλεσμα βγει θετικό; Αναλυτικές οδηγίες με όσα πρέπει να γνωρίζεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα