Μάσκα: Πού επεκτείνεται η χρήση της; Τι συμβαίνει με τα σχολεία;

10:49 15/9/2020 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με τους ειδικούς και εξαιτίας του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, η χρήση μάσκας στην Αττική επεκτείνεται σε όλους τους κλειστούς χώρους. 

Οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Παιδείας που συνεδρίασαν τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν μέτρα για το λεκανοπέδιο της Αττικής που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην περιοχή, αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται γύρω στα 100 κρούσματα ημερησίως στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η χρήση μάσκας στην Αττική είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στους ανοιχτούς χώρους, καθώς είναι

ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους επεκτείνεται και σύμφωνα με όσα ακούγονται θα πρέπει πλέον να φοράμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς και στους χώρους εστίασης. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα.

Τι συμβαίνει με τις μάσκες στα σχολεία;

Τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές παρέλαβαν τις μάσκες τους, οι οποίες όμως δεν ήταν και τόσο στο μέγεθός τους σε πολλές περιπτώσεις.

Στα social media ήταν πολλές οι αναρτήσεις παιδιών με μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία και ήταν όχι απλά μεγάλες, αλλά XXL, με αποτέλεσμα να τους καλύπτει όλο το πρόσωπο. Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ANT1, σχολίασε το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας ότι «στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε, ακόμα, πως δεν είναι δικής της αρμοδιότητας η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφέροντας πάντως πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανέλαβε την ευθύνη και επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι έγινε παρανόηση στη διατύπωση για τις διαστάσεις που οδήγησε σε υπερμεγέθεις μάσκες.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει πως επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Ύστερα από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται απαραίτητη η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι «ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, έχει λάβει ήδη την απόφαση για τη χορήγηση μασκών μιας χρήσης από την ΚΕΔΕ στους μαθητές που έλαβαν χθες μάσκες μεγάλων διαστάσεων, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Δες ακόμα:

Για γέλια και για κλάματα. Οι δωρεάν μάσκες στους μαθητές είναι τεράστιες και καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο! Το δε παγουρίνο… μινιόν!

Photo: Pexels

Το άρθρο Μάσκα: Πού επεκτείνεται η χρήση της; Τι συμβαίνει με τα σχολεία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα