Μια οδοντίατρος μας εξηγεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής, ώστε να έχουμε υγιές χαμόγελο πίσω από την μάσκα του covid19

08:38 15/9/2020 - Πηγή: iPop

Κορονοϊός και στοματική υγιεινή: Τους τελευταίους μήνες με την πανδημία του Covid-19 όλοι έχουμε έλθει αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που άλλαξε αρκετά την καθημερινότητα μας. Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι πολλοί άνθρωποι, από τον φόβο πιθανής μόλυνσης τους από τον κορωνοϊό Covid-19, αναβάλλουν τις τακτικές τους οδοντιατρικές τους επισκέψεις ή αμελούν τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, πως η στοματική υγεία συμβάλλει στην γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την περιοδοντολόγο Ελένη Πεπονή να μοιρατεί μαζί

μας όλα τα μυστικά για ένα υπέροχο και υγιές χαμόγελο στην εποχή του Covid19 και διαβάστε τι μας είπε.

Κορονοϊός και στοματική υγιεινή: Ποια η σχέση τους;

Η στοματική κοιλότητα είναι μέρος του σωματός μας και σαν τμήμα του, υπάρχει αμφίδρομη σχέση στοματικής υγείας και συστεμικής υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι παθήσεις του στόματος επιβαρύνουν την γενικότερη υγεία αλλά και συστεμικά προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα.

Ειδικότερα στο τομέα της περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις κυριότερες από τις οποίες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι επιπλοκές κύησης.

Η διατήρηση της στοματικής υγείας λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει δύο συνιστώσες:

Η μία είναι ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο προκείμενου να υπάρχει πρόληψη αλλά και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.Η άλλη συνιστώσα αφορά στον προσωπική καθημερινή φροντίδα του στόματος με τη σωστή στοματική υγιεινή.

9 πράγματα που ο οδοντίατρός σου θέλει να σταματήσεις να κάνεις!

Η στοματική υγιεινή έχει σκοπό την απομάκρυνση των μικροβιών από τις επιφάνειες των δοντιών αλλά και της ραχιαίας επιφάνειας της γλώσσας.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη σωστή για εμάς οδοντόβουρτσα σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου μας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 2-3 μήνες.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαίος και ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια εκεί όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει. Τα μέσα του μεσοδόντιου καθαρισμού είναι είτε τα μεσοδόντια βουρτσάκια είτε το οδοντικό νήμα.

Τα μέσα καθαρισμού (οδοντόβουρτσα και μεσοδόντιος καθαρισμός) και η τεχνική βουρτσίσματος είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να εκπαιδεύεται από τον οδοντίατρο του πως να τα εφαρμόζει αποτελεσματικά.

Στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού για το πόσο σημαντική είναι η στοματική υγεία και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοδοντολογίας (EFP) πραγματοποίησε ενημερωτική καμπάνια (www.efp.org).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται εκεί, η παραμέληση των οδοντιατρικών προβλημάτων και η μη επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην γενική υγεία. Οι οδοντίατροι είναι επαγγελματίες υγείας που έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για να μπορούν να ασκούν την οδοντιατρική με ασφάλεια και για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς τους ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ελένη Πεπονή DDS, MSc
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Λ. Ηρακλείου 356, Ν. Ηράκλειο

Τηλ. επικοινωνίας: 2102829531
[email protected]

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Πώς θα δώσεις τέλος σε 6 στοματικά προβλήματα που σε ταλαιπωρούν

Main Photo by Daniel Xavier from Pexels

Το άρθρο Μια οδοντίατρος μας εξηγεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής, ώστε να έχουμε υγιές χαμόγελο πίσω από την μάσκα του covid19 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα