Κρίση άγχους vs κρίση πανικού: Είναι το ίδιο; Και αν όχι, ποια είναι η διαφορά τους;

20:41 18/7/2022 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές μας έχει τύχει, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση να μας καταβάλει το άγχος και ο πανικός. Επίσης, έχουμε ακούσει πολλούς ανθρώπους γύρω μας να λένε ότι παθαίνουν κρίσεις άγχους ή κρίσεις πανικού και να μιλάνε σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Είναι όμως το ίδιο ή είναι διαφορετικές οι συνθήκες στο καθένα; Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν έχουμε κρίση άγχους ή κρίση πανικού και ποια είναι τα συμπτώματα των δυο διαταραχών;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

Τι είναι κρίση
άγχους;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες. κρίση άγχους ονομάζεται μια σειρά από κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα στρεσογόνων καταστάσεων. Η εμφάνιση άγχους συνήθως προκαλείται από την προσμονή μιας αγχωτικής κατάστασης, εμπειρίας ή γεγονότος. Μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά.

Τι είναι κρίση πανικού;

Κρίση πανικού είναι η ξαφνική εμφάνιση έντονου φόβου που μπορεί να συνοδευτεί από δύσκολα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία και δύσπνοια. Παράλληλα, σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), οι κρίσεις πανικού χωρίζονται σε απροσδόκητες όταν συμβαίνουν χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αιτίες και σε αναμενόμενες όταν προκαλούνται από στρεσογόνες καταστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα των δυο διαταραχών;

Οι κρίσεις άγχους και οι κρίσεις πανικού μοιάζουν να έχουν τα ίδια συμπτώματα αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν οι δυο διαταραχές. Παράλληλα, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι μπορεί να βιώσουμε την ίδια στιγμή μια κρίση άγχους και πανικού, για παράδειγμα όταν έχουμε προσμονή για μια δύσκολη κατάσταση που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, το άγχος μπορεί να μετατραπεί σε πανικό. Όμως επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν έχουμε κρίση άγχους ή κρίση πανικού, θα πρέπει να σκεφτόμαστε με βάση τα παρακάτω δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, το άγχος έχει σχέση με κάποια αγχωτική ή απειλητική κατάσταση που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος παράγοντας που να μας έχει προκαλέσει στρες.

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί σε ήπιο, μέτριο ή και σε πιο σοβαρό βαθμό. Για παράδειγμα, άγχος μπορεί να έχουμε για τις καθημερινές μας δραστηριότητες που πρέπει να φέρουμε εις πέρας. Αντίθετα, ο πανικός έχει πιο σοβαρά και πολλές φορές ενοχλητικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα ο φόβος του να χάσουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης.

Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το άγχος μπορεί να δημιουργηθεί σταδιακά, ενώ οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως απότομα χωρίς προειδοποίηση.

Ακόμα, το αίσθημα φόβου που μπορεί να μας έχει κυριεύσει μπορεί να μας κάνει να αποφύγουμε μέρη ή καταστάσεις που νομίζουμε ότι θα εμφανίσουμε κρίση πανικού.

PexelsΠοιες είναι οι αιτίες;

Οι κρίσεις πανικού που μπορεί να προκληθούν χωρίς καμία αιτία δεν εξαρτώνται από συγκεκριμένους παράγοντες. Αντίθετα, οι κρίσεις πανικού που ενδέχεται να προκληθούν από κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και η εκδήλωση άγχους μπορεί να οφείλονται σε συγκεκριμένα γεγονότα. Για παράδειγμα, μια αγχωτική δουλειά ή διάφορες φοβίες όπως αγοραφοβία, κλειστοφοβία και φόβος για ασθένειες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να μας προκαλέσουν κρίση άγχους ή κρίση πανικού.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις;

Το πιο σημαντικό που έχουμε να κάνουμε στο κομμάτι διαχείρισης κρίσεων είναι ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε κρίσεις άγχους και πανικού. Έπειτα θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού με σκοπό να μας δείξει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των κρίσεων. Η γνωστική θεραπεία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις αγχώδεις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Επίσης η θεραπεία της ελεγχόμενης έκθεσης σε καταστάσεις που μας προκαλούν φόβο και άγχος είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις φοβίες μας. Τέλος, οι ασκήσεις αναπνοής είναι μια τεχνική για να χαλαρώνουμε και να αποβάλουμε τις κακές σκέψεις που μας προκαλούν άγχος και πανικό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κρίση άγχους vs κρίση πανικού: Είναι το ίδιο; Και αν όχι, ποια είναι η διαφορά τους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίση,krisi