Κορονοϊός: Πόσο ζει στις επιφάνειες; Τι συμβαίνει με τα ρούχα;

16:52 15/3/2020 - Πηγή: iPop

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού με πολλούς να αναρωτιούνται πόσο καιρό επιβιώνει ο νέος κορονοϊός στις επιφάνειες και τα ρούχα. 

Νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη διάρκεια του κοροναϊού στις επιφάνειες κάθε υλικού, αφού ο κόσμους είναι αναστατωμένος σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Πόσο παραμένει ο ιός σε επιφάνειες, στον αέρα, αλλά και στα ρούχα;

Πόσο καιρό επιβιώνει ο νέος κορονοϊός
στις επιφάνειες;

Σύμφωνα, λοιπόν, με την μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο ιός αυτός μπορεί να επιβιώσει αρκετές ώρες στον αέρα, αλλά και σε επιφάνειες, ανάλογα και με το υλικό της επιφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και 3 ώρες. Όσον αφορά τις επιφάνειες, στο χαλκό παραμένει έως και 4 ώρες, σε χάρτινες επιφάνειες έως και 24 ώρες, ενώ στο πλαστικό και στο χάλυβα από 2 έως 3 ώρες.

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξαν και οι επιστημονικές δοκιμές κατά το ξέσπασμα του SARS το 2003.

Ακολούθησε όλους τους κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό. 

Τι συμβαίνει με τα ρούχα;

Φυσικά ο κορονοϊός ζει και πάνω στα ρούχα από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό και αν πρόκειται να αγγίξεις ρούχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, καλό θα ήταν να το κάνεις μόνο με γάντια.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών δίνει οδηγίες για το πώς να απολυμάνεις σωστά τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια:

Φόρα γάντια μιας χρήσης πριν τα πιάσεις.Πλύνε τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα και μην τα ακουμπάς σε πολλά σημεία του σπιτιού όσο είναι δυνατόν αυτό.Πλύνε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αλλά όσο γίνεται με πιο ζεστό νερό, χωρίς όμως να καταστραφούν.

Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Διάβασε ακόμα:

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Photo: Pixabay

Το άρθρο Κορονοϊός: Πόσο ζει στις επιφάνειες; Τι συμβαίνει με τα ρούχα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα