Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη – Αυξανόμενες οι προσφυγικές ροές

12:37 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Σταματημένα παραμένουν στην Ειδομένη τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, την ώρα που οι αρχές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή, λόγω των πρόσφατων επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Με το φόβο πως αν ανοιχθεί η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, θα υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων, οι αρχές της ΠΓΔΜ,

εμποδίζουν τη διέλευση τεσσάρων τρένων του ΟΣΕ, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα έξι τρένα παραμένουν σταματημένα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ουδέτερη ζώνη στα σύνορα της ΕλλάδαςΠΓΔΜ, παραμένει σταθερά αποκλεισμένη, έπειτα από τα χτεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ειδομένη, με πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς αναζήτηση ασύλου, στις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική, με 7.000 άτομα να βρίσκονται στον καταυλισμό και τις αρχές της ΠΓΔΜ να διατηρούν κλειστά τα σύνορα, όντας άγνωστο το πότε θα επιτραπεί η διέλευση έστω και μερικών δεκάδων ανθρώπων.

Στον Πειραιά τώρα, περίπου 1.300 άτομα φιλοξενούνται σήμερα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αφού πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν ήδη μεταφερθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιφέρεια.

Και στην πλατεία Βικτωρίας ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν.

Σ’ άλλες πόλεις της χώρας, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή: στρατόπεδα, γυμναστήρια, στάδια. Μάλιστα την Δευτέρα έγινε γνωστό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τη τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύουν τη διαμόρφωση στο Πάρκο Α.Τρίτσης στο Ίλιον για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, πληροφορίες, λόγω ακαταλληλότητας χώρου, σταμάτησαν οι εργασίες στο Πάρκο Α.Τρίτση, για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Νίκος Ζενέτου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το που θα κατασκευαστεί τελικά το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο θα δημιουργούνταν στο Ίλιον, με τον κ. Ζενέτο να υπογραμμίζει πως ο Δήμος είχε θέσει κάποιες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του κέντρου, όμως δε γνωρίζει για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσουν οι εργασίες στο Πάρκο Α.Τρίτση.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την προσφυγική κρίση

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος μεταξύ πολλών κρίσιμων ζητημάτων και στο προσφυγικό αλλά και στην κρίσιμη διαχείριση του, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, μετακίνησης πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μίας χώρας, μίας Κυβέρνησης και τις αδυναμίες μίας Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανέτοιμοι μπορεί να ήμασταν αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα».

Όλγα Γεροβασίλη: H Κυβέρνηση, ζητά οικονομική στήριξη για το προσφυγικό

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, σημείωσε πως στα πλαίσια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιείται στις 7 Μαρτίου, η ελληνική Κυβέρνηση, ζητά οικονομική στήριξη ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γεροβασίλη, διευκρίνισε σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πως τα χρήματα θα εκταμιεύονται προς το ελληνικό κράτος, ενώ αναφερόμενη στους στόχους της ελληνικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως επιδιώκεται ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, γύρω από το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα κι άλλες βαλκανικές χώρες από την Κομισιόν. Το σχέδιο έχει ως βασικό του στόχο την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία

Σήμερα, Τρίτη, θα γίνουν οι πρώτες επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία.

150 μετανάστες θα επιστρέψουν στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου των Κήπων, όπως ορίζεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα άτομα που θα επιστραφούν είναι μαροκινής, τυνησιακής και αλγερινής καταγωγής, κι αφού συνελήφθησαν για παράνομη μετανάστευση κρατούνται στα κέντρα σ’ όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη αναμένεται να επαναπροωθηθούν ακόμα 158 άτομα.

Από τις 07:30 της 29-02-2016 έως τις 07:30 της 01-03-2016 διεσώθησαν 635 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Σάμου.

Κουρουμπλής: Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογράμμισε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, πως η Ελλάδα «καλείται να σηκώσει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη».
Ο κ.Κουρουμπλής, ταυτόχρονα, σημείωσε κάνοντας λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση πως : «Δυστυχώς, η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση».

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη – Αυξανόμενες οι προσφυγικές ροές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα