Κι όμως αυτή η άσκηση δεν σε βοηθά με το άγχος ή την κατάθλιψη!

14:29 10/3/2020 - Πηγή: iPop

Συχνά διαβάζουμε τρόπους, tricks και κόλπα που μας βοηθούν με το άγχος και την κατάθλιψη και αρκετά από αυτά πράγματι βοηθούν. Ωστόσο, τι δεν βοηθά την κατάθλιψη και το άγχος; 

Τι δεν βοηθά την κατάθλιψη; Έχεις σκεφτεί πως ορισμένες ασκήσεις μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα αλλά δεν είναι η απάντηση σε όλα σου τα προβλήματα;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, λοιπόν, το να λες στους ανθρώπους να είναι ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουν δεν μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Το να γράφεις σε

ένα χαρτί όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων ακούγεται καλό. Το να επικεντρωθείς στα καλά στη ζωή σου θα έπρεπε να ενισχύει την υγεία και την ευτυχία σου. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα από το Ohio State University, τέτοιες ασκήσεις είχαν στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένα οφέλη για την κατάθλιψη ή το άγχος.

Pexels

Σίγουρα δηλαδή, δεν σε βλάπτει όταν σκέφτεσαι όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων απλώς δεν γιατρεύει τα πάντα, λένε οι ερευνητές.

3 λόγοι για να εκτιμήσεις όλα όσα έχεις στη ζωή σου!

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα από 27 διαφορετικές έρευνες που εξέταζαν το αν οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης μείωναν σημαντικά τα συμπτώματα τους άγχους και της κατάθλιψης.

Με συνολικά 3.675 συμμετέχοντες, οι μελέτες βασίστηκαν σε διαφορετικές ασκήσεις ευγνωμοσύνης, όπως η άσκηση “Τρεις καλές πράξεις”, στην οποία ένα άτομο γράφει τρία πράγματα που πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλές από τις έρευνες συνέκριναν τους συμμετέχοντες που έκαναν τέτοιες ασκήσεις με αυτούς που έκαναν παρόμοιες ασκήσεις αλλά δεν επικεντρώνονταν στην ευγνωμοσύνη. Το Πανεπιστήμιο δίνει ένα παράδειγμα στο οποίο κάποιοι συμμετέχοντες έγραφαν σε χαρτί όλα τα πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες και ένα δεύτερο group πέρασε τον ίδιο χρόνο γράφοντας για το πρόγραμμά του στο σχολείο.

Η πρώτη άσκηση, λοιπόν, ήταν οριακά καλύτερη για την ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης από μια άσχετη δραστηριότητα. Καθώς, όμως, η διαφορά είναι τόσο μικρή δεν είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή θεραπείας.

Photo: Unsplash/gabrielle cole

Κι έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον: Πάντα λέμε στους ανθρώπους με κατάθλιψη και άγχος να τρώνε καλύτερα, να γυμνάζονται, να είναι ευγνώμονες αλλά η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει πως απλά δεν βοηθά τους ανθρώπους το να είναι ευγνώμονες.

Το να λες σε κάποιον να είναι ευγνώμων στη ζωή του, δεν μειώνει την κατάθλιψη ή το άγχος του.

Φυσικά, αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός πως η ευγνωμοσύνη σε βοηθά στη ζωή σου και στις σχέσεις σου. Βέβαια, το τι λειτουργεί για τον έναν μπορεί να μη λειτουργεί για τον άλλον. Γι΄αυτό κι αν εσένα αυτές οι ασκήσεις σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα, προάγουν την ψυχική σου υγεία και βελτιώνουν τις σχέσεις σου με τους άλλους, τότε φυσικά να τις ακολουθείς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν μπορούν να δώσουν λύση σε όλα μας τα προβλήματα και ορισμένες φορές θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης:

“Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση;

Photo: Unsplash/Casper Nichols

Το άρθρο Κι όμως αυτή η άσκηση δεν σε βοηθά με το άγχος ή την κατάθλιψη! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα