Η ψυχική σου υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις: Αθλητές ανά τον κόσμο εξομολογούνται πώς νίκησαν τη μάχη με το άγχος και την κατάθλιψη

16:22 10/10/2022 - Πηγή: iPop

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, η διάλυση του στίγματος που συχνά συνδέεται με αυτήν και η ενθάρρυνση των ατόμων που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη να αναζητήσουν βοήθεια είναι κάτι που θα έπρεπε να το συζητάμε ανοιχτά και χωρίς ντροπή. Τον ίδιο στόχο έχει και η συνεργασία του Sport for Health, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Κατάρ και η νέα τους καμπάνια αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι 3 οργανισμοί χρησιμοποιούν το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ 2022 ως πλατφόρμα που μοιράζεται σημαντικά μηνύματα υγείας με το κοινό της.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ενώ περίπου οι μισές από όλες τις καταστάσεις ψυχικής υγείας ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο ΠΟΥ εργάζονται σκληρά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία μέσω ειδικών εκστρατειών.

Πρωταθλητισμός και ψυχική υγεία: Πόσο βαρύ είναι τελικά ένα μετάλλιο;

Ψυχική υγεία και αθλητές: Πώς ο αθλητισμός μπορεί να μειώσει το στίγμα;

«Στον ΠΟΥ, εργαζόμαστε από το 2021 με τη FIFA και στοχεύουμε την ευαισθητοποίηση και τη μείωση του στίγματος, στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και να αναλαμβάνουν καθημερινά μέτρα για την ψυχική τους υγεία. Η υποστήριξη των παλαιών και των σημερινών ποδοσφαιριστών έχει βοηθήσει να υπογραμμιστεί η σημασία της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία», δήλωσε η Δρ Dévora Kestel, Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του ΠΟΥ.

Στο Κατάρ, η στάση του κοινού για την ψυχική υγεία συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη σε μεγάλης κλίμακας εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού όπως η εθνική «Είσαι καλά;» καμπάνια. Ξεκίνησε το 2020 και στοχεύει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν πιο ανοιχτά για τη συναισθηματική τους ευεξία και είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που αναζητούν βοήθεια από υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατάρριψη των μύθων και του στίγματος που περιβάλλουν την ψυχική υγεία. Η συνεργασία Sport for Health στοχεύει να βασιστεί σε αυτήν την πρόοδο και να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Qatar 2022 ως καταλύτη για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και την τόνωση της θετικής αλλαγής. Ως το αθλητικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, το τουρνουά προσφέρει μια υπέροχη πλατφόρμα για την προώθηση της υγείας σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

«Τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι τεκμηριωμένα. Το να αφιερώνεις χρόνο στην άσκηση, να είσαι σωματικά δραστήριος με τους φίλους και την οικογένειά σου και να διασφαλίζεις ότι ξεκουράζεσαι αρκετά μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σου υγεία και ευεξία», δήλωσε ο Δρ Samya Al Abdulla, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Εθνικής Στρατηγικής Υγείας του Κατάρ για την Ψυχική Υγεία και Ευεξία.

Απαιτείται όμως μεγαλύτερη δράση, όσον αφορά τις επενδύσεις, σε όλα τα μέτωπα για να αυξηθεί η κατανόηση της ψυχικής ασθένειας και να μειωθεί το σχετικό στίγμα, καθώς και να αυξηθούν οι υπηρεσίες για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή φροντίδα.

«Γνωρίζουμε ότι ο φόβος του στιγματισμού είναι ένας βασικός παράγοντας που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια από υπηρεσίες ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Iain Tulley, επικεφαλής της Εθνικής Στρατηγικής Υγείας του Κατάρ για την Ψυχική Υγεία και Ευημερία. «Για να το αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμπιστευτική ψυχολογική υποστήριξη, δημιουργήσαμε μια Εθνική Γραμμή Βοήθειας Ψυχικής Υγείας και αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας».

Unsplash / Jeffrey F Lin

5 ερωτήσεις για την ψυχική σου υγεία που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα!

Η προσαρμογή των υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών πολλών κοινοτήτων μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των πολιτών και των κατοίκων. Στο Κατάρ, ο προσυμπτωματικός έλεγχος του τομέα υγείας των χειρονακτών, με αποκλειστική πρόσβαση σε δωρεάν και τοπικές κλινικές, ήταν επιτυχής στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού. Η πρωτοβουλία Friendship Benches, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, το Υπουργείο Υγείας, τη FIFA, την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς, και άλλους εταίρους, είναι ένα πρακτικό παράδειγμα αυτού, με 32 πάγκους – έναν για κάθε ένα από τα διαγωνιζόμενα έθνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA – σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια και μετά το τουρνουά.

Ο Δρ Khalid Saeed, το επίκεντρο του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι η συνεργασία Sport For Health συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής στη σημασία της ψυχικής υγείας.

«Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ο αθλητισμός είναι μια σαφής απεικόνιση των απτών δεσμών και των οφελών που προκύπτουν», δήλωσε ο Δρ Saeed. «Η ψυχική υγεία πρέπει να εκληφθεί ως κάτι περισσότερο από ένα σύνολο διαταραχών. Η ψυχική υγεία στηρίζει όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελεί μέρος όλων των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών πολιτικών και δράσεων».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η ψυχική σου υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις: Αθλητές ανά τον κόσμο εξομολογούνται πώς νίκησαν τη μάχη με το άγχος και την κατάθλιψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα