Η μικρή προσέλευση στις κάλπες ακύρωσε το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

07:34 3/10/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί όσοι πολίτες έσπευσαν στις κάλπες να ψηφίσουν να απέρριψαν με ένα συντριπτικό ποσοστό την μετεγκατάσταση προσφύγων, ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Έτσι, το «όχι» των πολιτών (98,32%) ακυρώθηκε απ’ την μη επαρκή προσέλευση όσων ήταν καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν αντιπροσωπεύουν το 39,9% των εγγεγραμμένων, ενώ θυμίζουμε ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα

απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 50%.

Φυσικά ο πρωθυπουργός Ορμπάν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα σαν ήττα και στάθηκε μόνον στο τί ψήφισαν όσοι μετέβησαν στις κάλπες:

Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε πως στο δημοψήφισμα ψήφισαν περισσότεροι απ’ όσοι είχαν ψηφίσει για την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ε.Ε.

Προκειμένου να δώσει νομική ισχύ στο δημοψήφισμα, ο Ορμπάν σκέφτεται να «προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση».

Θυμίζουμε πως με βάση το σχέδιο για το προσφυγικό, η Ουγγαρία οφείλει να υποδεχθεί 1.294 πρόσφυγες προκειμένου να ανακουφιστούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποδεχτεί κανέναν.

Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που εναντιώνεται στην μετεγκατάσταση. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του την Κυριακή είπε πως το σχέδιο είναι«μη ρεαλιστικό και επικίνδυνο για τη συνοχή της Ε.Ε.».

Photo: Reuters

The post Η μικρή προσέλευση στις κάλπες ακύρωσε το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα