Η λέξη της χρονιάς είναι αυτή ακριβώς που φαντάζεσαι

16:38 10/11/2020 - Πηγή: iPop

Στην εποχή που ζούμε δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις ποια λέξη αναδείχθηκε ως η λέξη της χρονιάς. Λογικά στο μυαλό σου τώρα παίζουν τρεις υποψήφιες λέξεις: Καραντίνα, κορονοϊός και lockdown. Το lockdown είναι η νικητήρια λέξη της χρονιάς για το 2020, σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό Collins.

Οι λεξικογράφοι του Collins, που ασχολούνται με την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας, έφτιαξαν έναν

κατάλογο με 10 λέξεις, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το lockdown, και οι περισσότερες απ’ αυτές σχετίζονται με τον COVID 19.

«Η γλώσσα αντανακλά τον κόσμο που μας περιβάλλει και στο 2020 κυριάρχησε η παγκόσμια πανδημία», σημείωσε η Έλεν Νιούστεντ, σύμβουλος γλωσσικού περιεχομένου στο Collins, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Επιλέξαμε το «lockdown» ως τη λέξη της χρονιάς επειδή συνοψίζει την εμπειρία που μοιράστηκαν δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή για να αναχαιτιστεί ο ιός

Απ’ τις 5 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Αγγλίας βρίσκονται ξανά σε καραντίνα για έναν τουλάχιστον μήνα, ενώ με πάνω από 49.000 θανάτους, είναι η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα θύματα απ’ τον κορονοϊό.

Η λέξη της χρονιάς είναι το lockdown, όμως, ποιες άλλες λέξεις διεκδίκησαν τον τίτλο;

Στη λίστα του Collins βρίσκονται ακόμα κι άλλες λέξεις που συνδέονται με την πανδημία, όπως η λέξη «coronavirus» (κορονοϊός), αλλά και οι «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση), «self isolate» (αυτοαπομόνωση, η καραντίνα στην οποία θέτει κάποιος τον εαυτό του αν έχει προσβληθεί ή υπάρχει φόβος ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό), «key worker» (οι εργαζόμενοι σε θέσεις που θεωρούνται καίριες για την εξασφάλιση της λειτουργίας της κοινωνίας) και «furlough» (αναστολή σύμβασης εργασίας).

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τη συντόμευση «BLM». Η συγκεκριμένη συντόμευση αντικατοπτρίζει ένα ακόμα γεγονός που σηματοδότησε το 2020: Τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd από έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη στα τέλη Μαΐου.

Τα social media έφεραν επίσης τη λέξη «TikToker» (όπως ονομάζεται ο χρήστης της πλατφόρμας TikTok) στην τρίτη θέση, ενώ ανάμεσα στις top λέξεις συναντάμε και τη λέξη «mukbang». Πρόκειται για ένα φαινόμενο νοτιοκορεατικής προέλευσης, το οποίο συνίσταται στο να τρώει κανείς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του ενώ είναι σε απευθείας σύνδεση στα social media.

Η τελευταία λέξη του συγκεκριμένου καταλόγου είναι το «Megxit» από το Meghan και το exit, όρος που δημιουργήθηκε στο πρότυπο του Brexit και σημαίνει την αποχώρηση του Πρίγκιπα Harry και της συζύγου του Meghan Markle από την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η λέξη της χρονιάς είναι αυτή ακριβώς που φαντάζεσαι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η λέξη της χρονιάς είναι αυτή ακριβώς που φαντάζεσαι,