Η Ελλάδα θα πιάσει τα πρωτογενή το 2018 και τα επόμενα έτη σύμφωνα με την Κομισιόν

16:19 20/4/2017 - Πηγή: iPop

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με τον Δ. Τζανακόπουλο καθώς διαφωνούν με την απαισιοδοξία του Ταμείου όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου 3,5% από το 2018 και τα επόμενα έτη. Ενώ επαναλαμβάνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι «ηπιότερη» το 2017 εξαιτίας της αβεβαιότητας, που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει ότι το ΔΝΤ

πέφτει έξω στις προβλέψεις του με τις «αδικαιολόγητες» επιφυλάξεις του και παράλληλα η Κομισιόν, διαφωνεί με την απαισιοδοξία του Ταμείου όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου 3,5% από το 2018 και τα επόμενα έτη.

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας ζήτησε η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, η ίδια δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στις 25 του μηνός επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια και στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομαδας του Μαΐου και να έχει ψηφιστεί το πρώτο 15ημερο του Μαΐου.

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με την ίδια.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

Η ίδια, τόνισε, ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt, καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Να θυμίσουμε πως στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Jean-Claude Juncker, όπου θα συναντηθεί με την επικεφαλή του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παιχτών.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με πηγές, οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

The post Η Ελλάδα θα πιάσει τα πρωτογενή το 2018 και τα επόμενα έτη σύμφωνα με την Κομισιόν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα