Τζανακόπουλος: To ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του

14:19 20/4/2017 - Πηγή: iPop

Θετική εξέλιξη αποτελεί η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2016 καθώς το είχε εκτιμήσει 33 φορές χαμηλότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει ότι το ΔΝΤ

πέφτει έξω στις προβλέψεις του με τις «αδικαιολόγητες» επιφυλάξεις του.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες

Στην συνέχεια, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε πωςείναι ανυπόστατα τα σενάρια για την λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018 τονίζοντας πως παραμένει σταθερή θέση της κυβέρνησης η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα, «ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η ΝΔ υπόσχεται να υλοποιήσει τόσα και άλλα τόσα παράλογα

Επίθεση δεν διστάζει να κάνει και στη ΝΔ ο ίδιος, συγκεκριμένα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του ότι:

Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πως θα υλοποιήσουν τόσα και άλλα τόσα, από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις

Ενώ έδωσε ως παράδειγμα τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη ΔΕΗ, όπου επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δικτύων της ΔΕΗ η οποία αποφεύχθηκε μετά από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Κατηγόρησε, επίσης, την ΝΔ ότι σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου καθώς «ποντάρει στο σενάριο της καταστροφής».

Η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που όσο ήταν κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ για τα σοβαρά ζητήματα, ποντάρει στο σενάριο της καταστροφής. Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει τα πεπραγμένα της ΝΔ

Συμφωνία μέχρι τις 22/5

Η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται ώστε αν καταλήξει σε εντατική συμφωνία τις επόμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται εντατικά, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μία συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 23 Απριλίου, είπε επίσης ο Τζανακόπουλος.

Μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, τόνισε ότι στις 25 του μηνός επιστρέφουν τεχνικά κλιμάκια και στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομαδας του Μαΐου και έχει ψηφιστεί το πρώτο 15ημερο του Μαΐου.

Σε ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup πριν τις 22 του Μαΐου, είπε ότι βάσει χρονοδιαγραμματών εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου Eurogroup.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το ζητάει μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία» δήλωσε ενώ ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε τέτοιο δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα οδηγήσει και στην ένταξη στο QE καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε σενάριο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Σε σχετική ερώτηση για το χρέος και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απάντησε ότι στη Σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν. Αυτό που θα γίνει θα είναι να ανοίξει η αντζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους, δήλωσε, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών.

Θα γίνει ανασχηματισμός;

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί ανασχηματισμού, ο ίδιος τόνισε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση.

The post Τζανακόπουλος: To ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα