Η εγκυμοσύνη ανα τρίμηνο: Πώς αλλάζει το σώμα σου

14:58 19/5/2017 - Πηγή: iPop

Το σώμα σου θα αλλάξει πολύ. Προς το καλύτερο. Γιατί μέσα του θα μεγαλώνει το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμου. Το δικό σου. Η κοιλιά σου ποτέ δεν ήταν ομορφότερη, ακόμα και αν είχες ονειρεμένους κοιλιακούς, που απέκτησες με πολύ κόπο στο γυμναστήριο. Τώρα, η καρδιά του μωρού σου χτυπάει στα σπλάχνα σου και αξίζει κάθε αλλαγή στο κορμί σου!

Όπως ήδη θα ξέρεις, την εγκυμοσύνη την μετράμε σε εβδομάδες ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και διαρκεί 40 εβδομάδες. Στην πράξη όμως μπορεί να διαρκέσει έως 42 εβδομάδες, αφού τις δύο πρώτες ουσιαστικά δεν ήσουν έγκυος. Να το θυμάσαι

αυτό όταν θα μπεις στο μήνα σου. Μη βιαστείς να γεννήσεις (με πρόκληση τοκετού κτλ). Η ΠΗΤ είναι αυτό που λέει και το όνομά της: πιθανή ημερομηνία. Πιθανή! Όχι τελική.

Κεφάλαιο: 1ο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο, από τη σύλληψη έως τη 12η εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο. Αλλάζουν απότομα οι ορμόνες, είναι αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής, είσαι έγκυος, αλλά δε φαίνεται. Εχεις τα πιο ενοχλητικά -για μένα συμπτώματα-, και αν θέλεις να κρύψεις την εγκυμοσύνη μέχρι να βεβαιωθείς ότι όλα πάνε καλά, μάλλον θα δυσκολευτείς. Όσα συμπτώματα κι αν έχεις όμως πιθανότατα θα είσαι μέσα στην τρελή χαρά, καθώς θα γίνεις μαμά!

Χαλάρωσε, λοιπόν, κι απόλαυσε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης σου.
Αρχικά να χαίρεσαι που απαλλάχτηκες για αρκετούς μήνες από την περίοδο σου. Έπειτα, φρόντισε να ξεκουράζεσαι, καθώς το έχετε ανάγκη και οι δύο, μαμά και μωρό. Ωραία δεν ακούγεται; Πλέον δεν είναι μόνο δικό σου το σώμα σου. Είναι και το σπίτι του μωρού σου. Οπότε πρέπει να σε (σας δηλαδή) φροντίζεις περισσότερο.

Τα συμπτώματα που σου φανέρωσαν την εγκυμοσύνη συνεχίζονται.
Το στήθος σου είναι πρησμένο κι ευαίσθητο. Αισθάνεσαι κόπωση, ναυτία και τάση προς έμετο. Μπορεί να έχεις λιγούρες για συγκεκριμένα φαγητά και κάποια άλλα πάλι να μη θέλεις να τα δεις μπροστά σου. Μπορεί επίσης να έχεις συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο. Δε θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά αυτά θα τα έχεις και στο τρίτο τρίμηνο. Και δυστυχώς θα είναι και πιο έντονα.

Μόλις σου περάσει η ναυτία, πιθανότατα θα ακολουθήσουν οι καούρες και η δυσπεψία. Ένα καλό tip για να αντέξεις είναι να τρως μικρότερες μερίδες και αμέσως μετά να μασάς μια τσίχλα με γεύση δυόσμου. Βοηθάει πολύ!

Φρόντισε να κοιμάσαι όσο περισσότερο γίνεται, για να ξεκουράζεσαι. Η υπνηλία που νιώθεις τώρα, σύντομα θα αντικατασταθεί απο την αϋπνία και αργότερα από τα ξενύχτια με το μωρό. Μακάρι να μπορούσες να μαζέψεις αποθέματα ύπνου! Όμως μην ανησυχείς! Οι ορμόνες σου θα σε βοηθήσουν. Θα αντέξεις πολλά πολλά μα πάρα πολλά ξενύχτια. Αφού τα αντέχω εγω, σίγουρα μπορείς κι εσύ. Και θα ‘ναι τα καλύτερα της ζωής σου. Γιατί θα τα κάνεις για χάρη του πολυτιμότερου πλάσματος: του παιδιού σου.

Tip για το στήθος σου:

Ξεκίνα να φοράς σουτιέν εγκυμοσύνης. Είναι μαλακά, υπάρχουν πολλά και με ενίσχυση για περισσότερη στήριξη και δεν έχουν μπανέλες. Έτσι, δε θα φοβάσαι μην σου τραυματίσουν το στήθος και τους γαλακτοφόρους αδένες.

Κεφάλαιο: 2ο τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο, από τη 13η ως την 27η εβδομάδα, είναι και το καλύτερο απο άποψης συμπτωμάτων. Αν δεν έχεις παντρευτεί και σκοπεύεις να το κάνεις πριν γεννήσεις, αυτό είναι το ιδανικό διάστημα για να το απολαύσεις. Όπως και για να ετοιμάσεις όλα τα πράγματα που θα χρειαστείς για το νεογέννητο μωράκι. (Μην παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου και καταλήξεις με ένα σωρό όμορφα αλλά αχρείαστα πράγματα. Θα σου πω σε επόμενο ποστ τι θα χρειαστείς). Φεύγει η ναυτία και η κόπωση, η κοιλίτσα φουσκώνει ελαφρώς, βγάλε πολλές φωτογραφίες να βλέπεις πώς αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σ’ αυτό το διάστημα, θα παρατηρήσεις μια σκούρη γραμμή να εμφανίζεται από τον αφαλό σου μέχρι το αιδοίο σου. Είναι η λεγόμενη linea nigra και μπορεί να την έχει και το μωράκι σου όταν γεννηθεί. Θα πάρει αρκετό καιρό μετά τη γέννα, για να σβήσει οριστικά από το σώμα σου.
Ξαφνικά μπορεί να δεις φακίδες στο πρόσωπό σου, στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη ή το άνω χείλος (chloasma faciei). Θα αρχίσουν να πρήζονται οι αστράγαλοι σου, τα δάχτυλα και το πρόσωπό σου.

Μπορεί ν’ αρχίσεις να έχεις ραγάδες στην κοιλιά, το στήθος, τους μηρούς και τους γλουτούς. Να πίνεις πολύ νερό, να τρως φρούτα και λαχανικά και να προσπαθήσεις να μη βάλεις πολύ βάρος. Αν είσαι τυχερή κι έχεις καλό δέρμα, δε θα εμφανίσεις τίποτα. Αλλιώς μια κρέμα μπορεί να βοηθήσει λιγάκι, αλλά μην περιμένεις θαύματα.

Το πιο ωραίο; Μέχρι τα τέλη του τριμήνου θα αρχίσεις να νιώθεις το μωράκι σου να κινείται μέσα στην κοιλιά σου. Σαν ένα γλυκό γουργουρητό. Σαν πεταλούδες στο στομάχι. Σαν… δεν ξέρω κι εγώ πώς να το πω. Όταν το νιώσεις, θα το καταλάβεις. Δεν χωράει αμφιβολία. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για σένα. Και μετά από αυτό θα το νιώθεις συνέχεια και θα ‘σαι σίγουρη ότι το μωράκι σου εξακολουθεί να μεγαλώνει στην κοιλιά σου.

Κεφάλαιο: 3ο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο, από την 28η εβδομάδα έως και τον τοκετό δηλαδή, μπορεί (τι μπορεί; Σίγουρα θα σου πω!) να αντιμετωπίσεις τα εξής: συχνοουρία και δυσκολία στην αναπνοή. Κι αυτό επειδή η κοιλιά σου θα είναι τεράστια (κι εσύ θα χαίρεσαι φυσικά!) και θα πιέζονται τα εσωτερικά σου όργανα (ναι, αυτό δεν είναι ευχάριστο).

Θα έχεις επίσης πιθανότατα και αΰπνίες. Εγώ η υπναρού πέρασα εκείνο το διάστημα τρομερές -για μένα- αΰπνιες. Θυμάμαι, έλεγα «δεν κοιμάμαι που δεν κοιμάμαι, άντε βγες βρε μωρό μου να σε έχω αγκαλιά».

Θα πρηστεί το πρόσωπό σου, τα δάχτυλά σου και οι αστράγαλοί σου κι ενδεχομένως θα έχεις και καούρες ξανά. Μπορεί και όχι. Όπως ελπίζω να μην έχεις και αιμορροΐδες. Δύσκολο πράγμα έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον και με την κοιλιά τούμπανο! Αν έχεις, προσπάθησε να το δεις θετικά: ως εξάσκηση για τις ωθήσεις την ώρα του τοκετού. Και είναι καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις και τις αναπνοές για τον τοκετό. Όπως επίσης και το ανέβασμα της σκάλας. Βοηθάνε οι αναπνοές! Αρκεί να τις κάνεις σωστά! Ξεκίνα εξάσκηση.

Πιθανότατα θα έχεις και συσπάσεις, καθώς το σώμα σου μπαίνει στην τελική ευθεία για τον τοκετό. Θα νιώθεις συχνά να πετρώνει και η κοιλιά σου.

21 εβδομάδων και μέσα στην τρελή χαρά!

#giorgosourountzoglou
Εγώ δεν είχα ούτε συσπάσεις ούτε πέτρωμα κοιλιάς. Ούτε πήρε θέση ο Γιώργος. Κανένα σημάδι που να έδειχνε ότι είναι θέμα ημερών.
Όλα έδειχναν ότι θα περάσουμε την ΠΗΤ, αλλά ο Γιώργος αποφάσισε να βγει 11 μέρες νωρίτερα απο αυτήν. Μάλλον δεν ήθελε να είναι Υδροχόος. Ή ήθελε και πάλι να μας ξαφνιάσει, όπως έκανε και με τη σύλληψή του.

#ipop_apories
Μπορείς να με ρωτήσεις ό,τι θέλεις σχετικά με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

#ipop_mystory
Διανύεις την περίοδο της εγκυμοσύνης ή έχεις ήδη γεννήσει; Μοιράσου μαζί μου τη δική σου εμπειρία.

Διάβασε επίσης:

Survival kit για τις νέες μητέρες … μέσα από την εμπειρία μίας «φρέσκιας» μανούλας

The post Η εγκυμοσύνη ανα τρίμηνο: Πώς αλλάζει το σώμα σου appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
μωρο στην κοιλια υδροχοος
Τυχαία Θέματα