Υπουργείο Υγείας: 12ωρη εργασία των γιατρών ΕΣΥ

11:41 19/5/2017 - Πηγή: iPop

Το υπουργείο Υγείας προωθεί ως βασική αλλαγή την καθιέρωση 12 ωρών εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, όσον αφορά το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Το υπ. Υγείας έχει ετοιμάσει προσχέδιο νόμου που αφορά παρεμβάσεις στο ωράριο των γιατρών και την εφημερία τους, το οποίο θα σταλθεί μέσα σ’ αυτές τις ημέρες στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έτσι ώστε να σημειωθούν οι παρατηρήσεις της.

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό

Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στα πλαίσια συνάντησής του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας δήλωσε:

H βασική αλλαγή που προτείνει το υπουργείο είναι να καταργηθούν οι 17ωρες καθημερινές εφημερίες και οι 24ωρες εφημερίες των αργιών και των Σαββατοκύριακων και να καθιερωθούν η 5ωρη εφημερία, ως συνέχεια του τακτικού επτάωρου ωραρίου και η 12ωρη εφημερία, το βράδυ, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

O κ. Π. Παπανικολάου γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι ο γιατρός ο οποίος θα έχει πρωινή βάρδια θα μπορεί να εφημερεύει πέντε ώρες ως συνέχεια του ωραρίου του και έπειτα θα πραγματοποιείται και άλλη μία 12ωρη εφημερία γιατρού ενώ όπως διευκρινίζει ο ίδιος τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες την 24ωρη εφημερία θα τη μοιράζονται δύο γιατροί.

Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ είναι ενάντια με τις νέες αλλαγές καθώς η ίδια επιμένει στην συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2008 με το υπουργείο Υγείας.

Η πολιτεία τότε έπρεπε να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει το 48ωρο ανώτατης εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών.

Ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι η συμφωνία τότε αφορούσε επτάωρο πρωινό ωράριο, μία εφημερία την εβδομάδα , ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία καθώς και αναγκαστικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για την καταπάτηση του 48ωρου ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, τακτικό ωράριο και εφημερίες των γιατρών και για τη μη καθιέρωση ελάχιστου ημερήσιου χρόνου αναπαύσεως ή ρεπό το οποίο να διαδέχεται άμεσα μία εφημερία.

Παράλληλα τον επόμενο Ιούνιο πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο με ύψος το οποίο, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο εναντίον της χώρας μας.

The post Υπουργείο Υγείας: 12ωρη εργασία των γιατρών ΕΣΥ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα