Η Δανία δίνει το παράδειγμα: Τα παιδιά διδάσκονται υποχρεωτικά την ενσυναίσθηση

19:56 13/1/2023 - Πηγή: iPop

To ότι οι σκανδιναβικές χώρες έχουν να μας διδάξουν πολλά απ’ το σύστημα παιδείας τους είναι γνωστό. Αλλά ποτέ δεν σταματά να αποτελεί μια θετική έκπληξη όταν μαθαίνουμε κάτι που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Τα παιδιά στη Δανία μαθαίνουν υποχρεωτικά απ’ το σχολείο σχετικά με την ενσυναίσθηση!

Το βιβλίο «The Danish Way of Parenting» του ψυχοθεραπευτή, Iben Sandahl και της Αμερικανίδας ψυχολόγου, Jessica Alexander, μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισότερα σχετικά με το πώς οι μαθητές στη Δανία

διδάσκονται την ενσυναίσθηση. Φυσικά, το γεγονός ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έρχονται σε επαφή με την αξία της ενσυναίσθησης από τόσο μικρή ηλικία, βοηθάει στη συνολική ευημερία της χώρας.

«Οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα, το Step by Step, ήδη από το νηπιαγωγείο. Σε κάθε παιδί δίνεται και από μια εικόνα με άλλα παιδιά που έχουν διαφορετικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, φόβο, απόγνωση, χαρά», γράφει η Jessica Alexander.

Pexels

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν αναλύοντας ό,τι βλέπουν. Μ’ αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά με τους συμμαθητές τους, αφού τους περιγράφουν όσα βλέπουν και οι υπόλοιποι μπορούν να ταυτιστούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Κι ακόμα κι αν δεν βλέπουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, μαθαίνουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και κομμάτι της διαδικασίας είναι να μάθουν να κατανοούν και την διαφορετική οπτική.

Παράλληλα, διδάσκονται πώς να επιλύουν διάφορα προβλήματα, μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο αλλά και να αποκρυπτογραφούν και βασικές εκφράσεις του προσώπου.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ένα: Το ότι μαθαίνουν από τόσο μικρή ηλικία να μην κρίνουν τα συναισθήματα των άλλων, αλλά να τα σέβονται και να τα αποδέχονται!

View this post on Instagram

A post shared by Think Grow Giggle (@thinkgrowgiggle)

Φαντάσου πόσο διαφορετική θα ήταν η ελληνική κοινωνία εάν είχαμε κάτι τέτοιο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα!

Πέραν της ενσυναίσθησης, τα παιδιά στη Δανία συμμετέχουν και σε μια άλλη διαδικασία με το εργαλείο My Circle, μέσω του οποίου σχεδιάζουν στο χαρτί την οικογένεια, τους φίλους και τους δασκάλους τους. Έτσι, γίνονται πιο σπάνια τα περιστατικά bullying και τα παιδιά νοιάζονται περισσότερο το ένα για το άλλο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Δανία δίνει το παράδειγμα: Τα παιδιά διδάσκονται υποχρεωτικά την ενσυναίσθηση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα