Η αλήθεια για τους influencers που οι περισσότεροι αγνοούμε

11:16 13/9/2022 - Πηγή: iPop

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να μην μπορούσαμε καν να το φανταστούμε, αλλά πλέον ένα απ’ τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα είναι εκείνο του influencer! Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πάνω από 1,3 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να δημιουργήσουν εισόδημα από περιεχόμενο στο διαδίκτυο και τα social media. Ήδη στις μέρες μας 300.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν ως κύριο εισόδημα τη δημιουργία περιεχομένου στα social media, ενώ η παγκόσμια αγορά των influencers εκτιμάται ότι

αξίζει 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια! Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για τους influencers που οι περισσότεροι αγνοούμε;

Γράφει η Έφη Λέκκα

Φαντάζεσαι κι εσύ τον εαυτό σου ως έναν επιτυχημένο influencer; Σου φαίνεται ελκυστικό το lifestyle που βλέπεις στις αναρτήσεις κα θές να κάνεις το ίδιο; Πιθανώς η απάντηση είναι ναι. Είσαι σίγουρη όμως πως γνωρίζεις τα πάντα γύρω απ’ αυτό; Στο άρθρο αυτό σου έχουμε τα πάντα για τα οποία χρειάζεται να είσαι ενήμερη. 

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών με influencers, φαίνεται πως υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Πρώτον, το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στους influencers βάσει  διάκρισης τους ανάλογα με το φύλο, τη φυλή ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ειδικότερα, βάσει αναφοράς της επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε πως υπάρχει μισθολογικό χάσμα 35% ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους influencers. Οφείλουμε να αναφέρουμε επίσης πως στο συγκεκριμένο επάγγελμα δεν υπάρχει κάποια προστασία και οικονομική ασφάλεια, καθώς δεν αποτελεί μόνιμη εργασία και το εισόδημα είναι ασυνεπές. Μάλιστα είναι συνηθισμένο οι influencers να κοστολογούν μόνοι τους τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να τον υποτιμούν και να αμείβονται λιγότερο ή και φυσικά το αντίθετο.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που μας νοιάζει η κουλτούρα του Cancel Influencers

Άλλο βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι influencers είναι η πίεση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τον αλγόριθμο τους να κρατούν συνέχεια το περιεχόμενο τους ενημερωμένο ώστε να μη χάσουν την αναγνωρισιμότητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «τιμωρία» τους, με τις πλατφόρμες να μην εμφανίζονουν το περιεχόμενό τους σε τόσους ανθρώπους. Η προσπάθειά τους να κρατηθούν στην κορυφή των αναζητήσεων έχει ως αποτέλεσμα μία υπερπροβολή στιγμών της ζωής τους. 

Pexels

Τέλος, ζήτημα πολύ σημαντικό που πρέπει να απασχολεί όποιον φιλοδοξεί να γίνει influencer είναι τα ζητήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν. Όπως γνωρίζουμε, ένας influencer περνάει πολλές ώρες της ημέρας online, ώστε να μη χάνει επαφή με το κοινό του και να κρατά τη θεαματικότητα σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει κενό ανάμεσα στη δουλειά του και στην προσωπική του ζωή, που με τη σειρά το οδηγεί σε burnout. Φυσικά, μέσα σε αυτή τη δουλειά είναι και η κατάχρηση της δημοσιότητας, η οποία σε συνδυασμό με ανησυχίες για την εικόνα τους έχει σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η σωματική δυσμορφία και οι διατροφικές διαταραχές.

Όπως καταλαβαίνεις, ο κόσμος των influencers δεν είναι τόσο τέλειος στην πραγματικότητα, όσο φαίνεται, και οι άνθρωποι που ασχολούνται μ’ αυτό βιώνουν και αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνει αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τα social media, απλώς έχοντας στο μυαλό σου τον αντίκτυπο στη ζωή σου, να φροντίσεις να μην χάσεις την δική σου ισορροπία!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η αλήθεια για τους influencers που οι περισσότεροι αγνοούμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα