Σπουδαία ανακάλυψη: Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας μειώνει αισθητά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

15:48 12/9/2022 - Πηγή: iPop

Αρκετός είναι ο κόσμος που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη είναι μια χρόνια νόσος που έχει να κάνει με τον οργανισμό ενός ατόμου που δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, μια σημαντική ανακάλυψη έρχεται να δώσει ελπίδα σε χιλιάδες κόσμος, καθώς μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει τον διαβήτη τύπου 2.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Ο κίνδυνος

διαβήτη τύπου 2 μειώνεται περισσότερο από το μισό με εβδομαδιαίες ενέσεις νέου φαρμάκου σεμαγλουτίδης για την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η σεμαγλουτίδη εγκρίθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ ως θεραπεία κατά της παχυσαρκίας και έχει εγκριθεί προσωρινά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στην Αγγλία. Η έγκρισή της δόθηκε με βάση κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 15%, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο επικεφαλής των ερευνών Δρ.Timothy Garvey του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, δήλωσε ότι η ποσότητα απώλειας βάρους είναι επαρκής για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας ευρείας σειράς επιπλοκών της παχυσαρκίας που βλάπτουν την υγεία και την ποιότητα ζωής και αλλάζει το παιχνίδι στην ιατρική της παχυσαρκίας.

Διαβήτης και διατροφή: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η διαδικασία των ερευνών

Οι ερευνητές για να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το κατά πόσο το φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει τον διαβήτη, ανέλυσαν δεδομένα από 2 κλινικές δοκιμές για την σεμαγλουτίδη. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη έρευνα (STEP1) όπου συμμετείχαν 1.961 άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έλαβαν μια ένεση 2,4 mg σεμαγλουτίδης ή ένα εικονικό φάρμακο την εβδομάδα, για 68 εβδομάδες.

Στην δεύτερη έρευνα (STEP4) που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 803 ατόμων υπέρβαρων ή παχύσαρκων, όλοι έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις 2,4 mg σεμαγλουτίδης για 20 εβδομάδες. Στη συνέχεια είτε παρέμειναν στο φάρμακο με σεμαγλουτίδη είτε άλλαξαν σε εικονικό φάρμακο για τις επόμενες 48 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για διαβήτη σε βάθος δεκαετίας. Πιο αναλυτικά, στους συμμετέχοντες της πρώτης έρευνας που έλαβαν σεμαγλουτίδη, οι βαθμολογίες κινδύνου 10 ετών για διαβήτη τύπου 2 μειώθηκαν κατά 61% (από 18,2% την εβδομάδα 0 σε 7,1% την εβδομάδα 68). Αυτό συγκρίνεται με 13% μείωση στη βαθμολογία κινδύνου για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο (17,8% την εβδομάδα 0 έως 15,6% την εβδομάδα 68). Οι βαθμολογίες κινδύνου αντικατοπτρίζουν την απώλεια βάρους, η οποία ήταν 17%, κατά μέσο όρο, με τη σεμαγλουτίδη έναντι 3% με το εικονικό φάρμακο.

Στα άτομα που πήραν μέρος στην μελέτη STEP4, αποδείχθηκε ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στις βαθμολογίες κινδύνου παρατηρήθηκαν τις πρώτες 20 εβδομάδες (από 20,6% την εβδομάδα 0 σε 11,4% την εβδομάδα 20). Σε εκείνους που συνέχισαν να λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, η βαθμολογία κινδύνου μειώθηκε περαιτέρω στο 7,7%, αλλά, σε εκείνους που άλλαξαν σε εικονικό φάρμακο, αυξήθηκε στο 15,4%.

Freepik

Αυτά τα αποτελέσματα λοιπόν δείχνουν ότι απαιτείται συνεχής θεραπεία με σεμαγλουτίδη για να διατηρηθεί η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ο Δρ. Garvey υποστηρίζει ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει τον διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, κατά πάνω από 60% σε ασθενείς με παχυσαρκία, όπου ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος είτε ένας ασθενής έχει προδιαβήτη είτε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τέλος δεδομένων, των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για να μειωθεί το “φορτίο” αυτών των χρόνιων ασθενειών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σπουδαία ανακάλυψη: Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας μειώνει αισθητά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα