Γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι τόσο καλό να προσέχουν συνέχεια τα αδέρφια τους;

17:56 23/6/2020 - Πηγή: iPop

Είναι υπέροχο όταν βλέπεις πως τα μεγαλύτερα παιδιά φροντίζουν τα αδέρφια τους και νοιάζονται γι’ αυτά, όμως τι συμβαίνει όταν αυτό συμβαίνει συνέχεια, σε καθημερινή βάση; 

Μπορεί να είναι υπέροχο να βλέπεις τα παιδιά σου να φροντίζουν τα μικρότερα αδέρφια τους, όμως μήπως δεν είναι πάντα καλό; Μπορεί πολλοί γονείς να το θεωρούν ξεκούραση γι’ αυτούς με το να κρατούν απασχολημένα τα αδέρφια τους τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ωστόσο έχει αποδειχθεί πως δεν είναι πάντα για καλό.

Γιατί δεν είναι πάντα καλό όταν τα μεγαλύτερα παιδιά φροντίζουν τα αδέρφια τους;

Φυσικά και αναφερόμαστε

πάντα στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει συστηματικά, σε καθημερινή βάση και οι γονείς αφήνουν τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας να κρατούν τα αδέρφια τους για να κάνουν εκείνοι τις δουλειές τους ή ακόμα και να βγουν για καφέ.

Φυσικά και η ανάληψη ευθυνών από το μεγαλύτερο παιδί δεν είναι και τόσο κακό, όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά του να προσέχει για λίγο τα αδέρφια του όσο εσύ κάνεις μπάνιο ή μαγειρεύεις με το να το κάνει για πολλές ώρες χωρίς την επίβλεψή σου.

Πρέπει πάντα να υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Το μεγαλύτερο παιδί δεν πρέπει να παίρνει τη θέση του γονέα, ούτε να λαμβάνει παραπάνω ευθύνες από αυτές που αρμόζουν στην ηλικία του.

Επιπλέον, μην ξεχνάς πως ίσως να μην ξέρει και να μην μπορεί να αλλάξει πάνα, να ταΐσει ή να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός μικρού παιδιού.

Pexels

Όσα δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός, αν θέλεις ένα ώριμο παιδί! 

Έχεις σκεφτεί, ακόμα, πως το παιδί σου ίσως να θυσιάζει την παιδική του ηλικία; Ναι, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό να ασχολείται και να κρατάει τα μικρά του αδέρφια στον ελεύθερο χρόνο του, όμως πόσο ωραίο νομίζεις πως είναι όταν οι υπόλοιποι φίλοι του παίζουν εκείνο να φροντίζει τα αδέρφια του; Είναι πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία και να διασκεδάζουν, αντί να χρειάζεται να αλλάξουν πάνες.

Αν αναγκάζεις το μεγαλύτερο παιδί σου να προσέχει τα αδέρφια τους, ίσως να του δημιουργείς άγχος και να το πιέζεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αρχίσει να βιώνει αρνητικά συναισθήματα απέναντι στα μικρότερα αδέρφια του. Ίσως όταν μένουν χωρίς εσένα να χάνεται ο σεβασμός μεταξύ τους και το μεγαλύτερο παιδί να ασκεί ρόλο εξουσίας.

Μην ξεχνάς πως το παιδί σου δεν είναι babysitter για να προσέχει καθημερινά τα αδέρφια του κι όταν το κάνει πρέπει να το θέλει πραγματικά και να του έχεις δώσει φυσικά τις απαραίτητες συμβουλές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Διάβασε ακόμα:

Πώς τα παιδιά σου θα γίνουν αγαπημένα αδέρφια;

Photo: Pixabay

Το άρθρο Γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι τόσο καλό να προσέχουν συνέχεια τα αδέρφια τους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα