Γιατί πρέπει να θυμώνεις χωρίς τύψεις κι ενοχές;

16:07 4/11/2019 - Πηγή: iPop

Ο θυμός στην ψυχολογία σου κάνει καλό! Μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου υγιή όσον αφορά τα συναισθήματά σου. Αφήνεις τον εαυτό σου να κλάψει όταν είσαι στεναχωρημένος, ξαπλώνεις όταν νιώθεις εξαντλημένος και αναγνωρίζεις την πραγματική έλξη στην καρδιά σου. 

Ο θυμός στην ψυχολογία σου και στα υγιή σου συναισθήματα έχει θέση;;; Μπορεί να θεωρείς πως πρέπει να καταπνίγεις τον θυμό σου και να είσαι γαλήνιος και ήρεμος 24/7. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν είναι εφικτό αλλά δεν

είναι και υγιές.

Αν κάθε φορά που θυμώνεις, απλά κατεβάζεις ρολά, κλείνεις παράθυρά, δεν ακούς, δεν απαντάς, δεν ανταποκρίνεσαι, τότε κάνεις κακό στον εαυτό σου και την ψυχολογία σου. Κρατάς μια αμυντική στάση μέχρι να υποχωρήσει το κύμα θυμού.

Μπορεί να σκέφτεσαι πως όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει θυμό, τότε χάνεις τελείως τον έλεγχο, το θεωρείς κακό κι άσχημο και είναι ένα συναίσθημα που δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει.

Το να καταπνίγεις διαρκώς τον θυμό σου, σου γίνεται συνήθεια. Μαθαίνεις να βάζεις τον εαυτό σου στο mute ακόμη και όταν βλέπεις την αδικία μπροστά στα μάτια σου. Είσαι εσύ αυτός που πάντα ζητά «συγγνώμη» ακόμη κι αν μερικές φορές δεν φταις.

Καιρός να μάθεις να κάνεις διαχείριση θυμού και να μην φτάνεις στα άκρα!

Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποιείς ότι η άρνησή σου να εκφράσεις την οργή σου σε καταπιέζει και τελικά εσύ πληγώνεσαι από όλη αυτή τη στάση και την άμυνα που κρατάς.

Έχεις κάθε δικαίωμα να θυμώνεις, χωρίς να φοβάσαι. Να θυμώνεις όταν υπάρχει λόγος και να το εκφράζεις. Μπορεί να φοβάσαι να εκφράσεις τον θυμό σου γιατί θέλεις όλα να κυλούν ομαλά και εντάξει και για να μη δείχνεις… υστερική.

Το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει τον θυμό και να τον εκφράζεις δυνατά, σημαίνει ότι θα τραβήξεις την προσοχή σε όλα αυτά που σε πληγώνουν, δεν θα τα κρατάς μέσα σου και θα τα κάνεις πιο πραγματικά, θα δεις ότι παίρνουν μορφή.

Πρέπει να πάρεις μια απόφαση: Είτε να συνεχίσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου και να διαφυλάξεις την ειρήνη, ασχέτως από τα συναισθήματά σου, είτε να εκφράσεις τον θυμό σου και να ανοίξεις αυτήν την πόρτα ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς κρύβεται από πίσω.

Το να εκφράζεις τον θυμό σου, μπορεί να σε κάνει ευάλωτο αλλά κάνει και τον άλλο που σε πλήγωσε να δει που έσφαλε και σε τι κατάσταση σε έφτασε.

Ασφαλώς, δεν είναι εύκολο. Αλλά ο θυμός στην ψυχολογία σου θα κάνει καλό. Όταν τον εκφράζεις και δεν τον καταπιέζεις. Θα είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα ακούς τον θυμό σου και θα μάθεις να τον εκφράζεις.

Και το μόνο που θα πάθεις…. θα βγεις κερδισμένος!

Διαβάστε επίσης:

Πώς διαχειρίζεσαι διάφορες καταστάσεις θυμού; Έχει σημασία!

Photo: unsplash/Andre Hunter

Το άρθρο Γιατί πρέπει να θυμώνεις χωρίς τύψεις κι ενοχές; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα