Γιατί πεθαίνουν τόσοι ελέφαντες στην Κένυα;

11:48 29/7/2022 - Πηγή: iPop

Η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου αποτελούσε κάποτε σημαντική απειλή για τους ελέφαντες της Κένυας. Τώρα, όμως, οι γίγαντες του ζωικού βασιλείου αντιμετωπίζουν έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: την κλιματική αλλαγή.

Καθώς η Κένυα μάχεται με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, η συγκεκριμένη κρίση σκοτώνει 20 φορές περισσότερους ελέφαντες από τη λαθροθηρία. Οι ειδικοί κάνουν αναφορές για σωρούς ελεφάντων σε αποσύνθεση που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο, όπου πολλά άγρια ​​ζώα έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια αναζητώντας νερό.

Γιατί πεθαίνουν οι ελέφαντες στην
Κένυα και πώς τους επηρεάζει η κλιματική αλλαγή;

Για να επιβιώσουν, οι ελέφαντες χρειάζονται τεράστια τοπία για αναζήτηση τροφής. Οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν 300 κιλά τροφής και περισσότερα από 50 γαλόνια νερού την ημέρα. Όμως τα ποτάμια, το έδαφος και τα λιβάδια στεγνώνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα άγονο και θανατηφόρο περιβάλλον.

Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον 179 ελέφαντες πέθαναν από δίψα, ενώ η λαθροθηρία στοίχισε τη ζωή σε λιγότερους από 10, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Τουρισμού και Άγριας Ζωής της Κένυας, Najib Balala. «Είναι κόκκινος συναγερμός», δήλωσε.

Ο Balala πρότεινε ότι έχει δαπανηθεί τόσος χρόνος και προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθροθηρίας που έχουν παραμεληθεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Όταν οι ελέφαντες δείχνουν την αγάπη τους

«Ξεχάσαμε να επενδύσουμε στη διαχείριση της βιοποικιλότητας και στα οικοσυστήματα», είπε. «Έχουμε επενδύσει μόνο στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και τη λαθροθηρία».

Τα τελευταία χρόνια, οι αξιωματούχοι της Κένυας έχουν περιορίσει τη λαθροθηρία, η οποία στοχεύει τις καμηλοπαρδάλεις για το κρέας τους, τα κόκκαλα και τα τρίχωμά τους και τους ελέφαντες για τους χαυλιόδοντες τους.

Αυστηρότερες ποινές για τους λαθροκυνηγούς, τους εμπόρους και τους χρηματοδότες εισήχθησαν στο πλαίσιο ενός ενημερωμένου νόμου διαχείρισης της άγριας ζωής και της διατήρησης που τέθηκε σε ισχύ το 2014. Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου νόμου ήταν οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας να ανακάμψουν, γεγονός που συνέβη.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, κήρυξε την ξηρασία που σαρώνει περιοχές της χώρας εθνική καταστροφή, με εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν τροφική αστάθεια και υποσιτισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) δήλωσε ότι θα παράσχει βοήθεια σχεδόν 255 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας τροφής και υποστήριξης στους αγρότες. Υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει έως και το 70% των καλλιεργειών τους, μαζί με τα ζώα τους.

Unsplash / AJ Robbie

Ο οργανισμός είπε ότι θα βοηθήσει τις κοινότητες στις άνυδρες και ημιάνυδρες κομητείες της Κένυας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες επιπτώσεις της ξηρασίας.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Τους τελευταίους μήνες, τα κρούσματα παιδικού υποσιτισμού έχουν αυξηθεί κατά το ήμισυ, σε 942.000, ανέφερε το Reuters.

Και δεν είναι μόνο οι ελέφαντες που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Επτά εκατομμύρια ζώα στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία έχουν πεθάνει από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Δικτύου Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης για Λιμό της USAID.

Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν ποτέ; Μάθε τον λόγο που αυτό το γλυκύτατο ζώο της άγριας φύσης κρατάει κακία αν το πληγώσεις

Τα κουφάρια από καμηλοπαρδάλεις, κατσίκες, καμήλες και κοπάδια βοοειδών έχουν, επίσης, βρεθεί σε χωριά εξαιτίας της πείνας στη βόρεια Κένυα. Τέτοιες απώλειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τις οικογένειες, οι οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον επισιτισμό.

Οι θηροφύλακες και οι κυνηγοί προσπάθησαν να βοηθήσουν τα ζώα παρέχοντας νερό και φυτεύοντας δέντρα ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά εκείνη δεν υπολογίζει κανέναν. Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού.

Και ενώ η Κένυα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια τιμωρητική ξηρασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μάχονται επίσης με την αύξηση της θερμοκρασίας και τα καμένα τοπία εν μέσω καύσωνα ρεκόρ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, η οποία υπομένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ξηρασία, έχουν θεσπίσει περιορισμούς στο νερό. Στη Βρετανία έχουν προχωρήσεις σε σοβαρές προειδοποιήσεις για ξηρασία και περισσότερες πυρκαγιές τον Αύγουστο, μετά τις πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα αυτόν τον μήνα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί πεθαίνουν τόσοι ελέφαντες στην Κένυα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα