Οξεία ηπατίτιδα: 2 νέες μελέτες δείχνουν την πιθανή αιτία της έξαρσης της νόσου

20:11 28/7/2022 - Πηγή: iPop

Τους τελευταίους μήνες η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά είναι σε έξαρση σε όλο τον κόσμο, με τον Π.Ο.Υ να είναι σε έντονη κινητικότητα για την καταγραφή και αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Δυο νέες μελέτες από την Βρετανία έρχονται να ρίξουν φως γύρω από το θέμα και καταλήγουν στις πιθανές αιτίες αύξησης των κρουσμάτων της νόσου.

Τι συμβαίνει με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας;

Πού οφείλεται η έξαρση της νόσου;

Σύμφωνα με έρευνες, 2 κοινοί

ιοί έκαναν την επανεμφάνισή τους μετά το τέλος του lockdown και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 κρούσματα με οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες, έχουν καταγραφεί σε 35 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και 22 θάνατοι. Η πλειονότητα των παιδιών που προσβλήθηκαν ήταν κάτω των έξι ετών και περίπου 5% των παιδιών, εκ των οποίων τα 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος για να σωθεί η ζωή τους.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε Λονδίνο και Γλασκόβη, η επιστροφή της ηπατίτιδας δεν οφείλεται στη νόσο Covid-19, διότι δεν εντοπίστηκε στο ήπαρ των παιδιών που νόσησαν. Επίσης το ποσοστό αυτών που παρουσίαζαν αντισώματα κατά της COVID-19 ήταν παρόμοιο με αυτό των παιδιών που δεν είχαν προσβληθεί από την οξεία ηπατίτιδα.

Η ομάδα των ερευνητών επισημαίνει ότι άλλη είναι η αιτία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που εξετάστηκαν, επειδή την περίοδο του lockdown δεν είχαν εκτεθεί γενικά σε άλλους ιούς, δεν ανέπτυξαν αντισώματα σε 2 αδενοϊούς. Αυτοί οι αδενοϊοί είναι κοινοί ιοί, εκ των οποίων ο ένας προκαλεί κρυολόγημα και στομαχικές διαταραχές και ο άλλος δεν προκαλεί ασθένεια και δεν μπορεί να αναπαραχθεί μόνος του. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται έναν “βοηθητικό” ιό – όπως είναι ο αδενοϊός ή σπανιότερα τον ιό του έρπητα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια μωρά εμφάνισαν τις ασυνήθιστες και ανησυχητικές επιπλοκές του ήπατος.

Οξεία ηπατίτιδα: Nέα στοιχεία από το CDC- Ποια συμπτώματα παρουσίασαν τα παιδιά που νόσησαν

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δεδομένου ότι η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά βρίσκεται σε έξαρση, είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά τους. Ειδικότερα, τα συμπτώματα είναι:

ΚόπωσηΠυρετόςΊκτερος και κιτρίνισμα στα μάτιαΈντονα χρωματισμένα ούραΕμετόςΔιάρροιαΠόνο στη κοιλιά

Τέλος, οι ηλικίες που προσβάλλονται από την οξεία ηπατίτιδα είναι παιδιά έως 16 χρονών, αλλά το 80% με 90% των περιπτώσεων αφορούν παιδιά από 2 έως 5 ετών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οξεία ηπατίτιδα: 2 νέες μελέτες δείχνουν την πιθανή αιτία της έξαρσης της νόσου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα