Πόσες είναι οι πιθανότητες να πεθάνουμε από διαστημικά σκουπίδια;

18:18 28/7/2022 - Πηγή: iPop

Πώς θα σου φαινόταν εκεί που κάνεις την βόλτα σου στον δρόμο και περπατάς, ξαφνικά να σου σκάσει στο κεφάλι κάποιο εξάρτημα από ένα πύραυλο που είχε εκτοξευθεί πριν 2 χρόνια; Σου ακούγεται τρελό ότι μπορεί τα διαστημικά σκουπίδια να επιστρέψουν στη Γη, πόσο μάλλον και να πεθάνουμε από αυτά. Παρόλα αυτά τι γνώμη έχουν οι επιστήμονες και τι έδειξαν οι τελευταίες μελέτες σχετικά με το θέμα;

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy, διαπιστώνουμε ότι αναμένεται να

υπάρξουν θάνατοι εξαιτίας της πτώσης εξαρτημάτων από εκτοξεύσεις πυραύλων τα επόμενα 10 χρόνια. Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάθε λεπτό της ημέρας πέφτουν συντρίμμια από το διάστημα και είναι κάτι το οποίο αγνοούμε. Επίσης, τα μικροσκοπικά σωματίδια από αστεροειδείς και κομήτες περνούν στην ατμόσφαιρα για να κατασταλάξουν στον πυθμένα της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προστίθενται περίπου 40.000 τόνοι σκόνης κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες λοιπόν, διερεύνησαν την μη ελεγχόμενη άφιξη διαστημικών σκουπιδιών, όπως χρησιμοποιημένα εξαρτήματα πυραύλων, που έχουν σχέση με εκτοξεύσεις πυραύλων και δορυφόρους. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα 30 ετών κατέληξαν στο πού προσγειώνονται τα διαστημικά σκουπίδια όταν επιστρέψουν πίσω στη Γη.

Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να πέσουν εξαρτήματα από το διάστημα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος επιστροφής διαστημικών σκουπιδιών στην ατμόσφαιρα την επόμενη δεκαετία. Αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί στις νότιες περιοχές του πλανήτη, παρά στις βόρειες. Συγκεκριμένα, η μελέτη υπολόγισε ότι τα εξαρτήματα πυραύλων είναι περίπου τρεις φορές πιο πιθανό να προσγειωθούν στην περιοχή της Τζακάρτα στην Ινδονησία, της Ντάκα στο Μπαγκλαντές ή του Λάγκος στη Νιγηρία από εκείνα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, του Πεκίνο, στην Κίνα ή της Μόσχας στη Ρωσία.

Πόσες είναι οι πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου από διαστημικά σκουπίδια;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μια περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου ανθρώπου την επόμενη δεκαετία από την ανεξέλεγκτη επάνοδο πυραύλων. Υποθέτοντας ότι κάθε επιστροφή σκορπίζει θανατηφόρα συντρίμμια σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών μέτρων, διαπίστωσαν ότι υπάρχει 10% πιθανότητα ενός ή περισσότερων θυμάτων την επόμενη δεκαετία, κατά μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στην επιφάνεια της Γης από την επιστροφή συντριμμιών από δορυφόρους και πυραύλους θεωρείται αμελητέα. Οι περισσότερες μελέτες για τα διαστημικά σκουπίδια έχουν επικεντρωθεί στον κίνδυνο που δημιουργείται στην τροχιά από αδρανείς δορυφόρους που μπορεί να εμποδίσουν την ασφαλή λειτουργία εκείνων που λειτουργούν. Επίσης, τα αχρησιμοποίητα καύσιμα και οι μπαταρίες μπορεί να οδηγήσουν σε εκρήξεις και να δημιουργήσουν πρόσθετα απόβλητα.

Ωστόσο, καθώς αυξάνονται καθημερινά οι εκτοξεύσεις πυραύλων, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί και ο αριθμός των ατυχημάτων από την επιστροφή εξαρτημάτων. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό μιας πιθανής πρόκλησης ατυχήματος είναι στο 10%.

PexelsΤι πρέπει να γίνει

Υπάρχει μια σειρά ενεργειών που δύναται να ελέγχουν την επάνοδο των συντριμμιών, αλλά είναι δαπανηρή η εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, τα διαστημόπλοια μπορούν να είναι ανενεργά, οπότε η αχρησιμοποίητη ενέργεια, όπως τα καύσιμα ή οι μπαταρίες, δαπανώνται αντί να αποθηκεύονται μόλις λήξει η διάρκεια ζωής του διαστημικού σκάφους

Παράλληλα, υπάρχουν προσπάθειες εκτόξευσης πυραύλων που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί, όπως για παράδειγμα το διαστημικό πυραυλικό σύστημα SpaceX. Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν πολύ λιγότερα συντρίμμια, αν και θα υπάρχουν μερικά από μπογιές και μεταλλικά ρινίσματα, καθώς επιστρέφουν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο.

Ακόμα, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι προηγμένες τεχνολογίες και ο πιο προσεκτικός σχεδιασμός της αποστολής πυραύλων και δορυφόρων θα μείωναν τον ρυθμό της ανεξέλεγκτης επιστροφής από διαστημικά σκουπίδια που μπορεί να δημιουργηθούν από ένα διαστημικό σκάφος. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ανεξέλεγκτες επάνοδοι σωμάτων πυραύλων αποτελούν πρόβλημα συλλογικής δράσης και επισημαίνουν ότι λύσεις υπάρχουν, αρκεί κάθε κράτος που εκτελεί διαστημικές αποστολές να τις υιοθετήσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσες είναι οι πιθανότητες να πεθάνουμε από διαστημικά σκουπίδια; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα