Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

15:17 2/3/2020 - Πηγή: iPop

Από τη μικρή σου ηλικία θυμάσαι πως την Καθαρά Δευτέρα τρως λαγάνα και πετάς χαρταετό. Είναι από τα πιο γνωστά έθιμα της ημέρας αυτής, όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε γιατί πετάμε χαρταετό. 

Ο χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό πολλές αναμνήσεις. Ειδικά αν τον έφτιαχνες με τους γονείς σου και δεν τον

έβρισκες έτοιμο έχεις σίγουρα να θυμάσαι ακόμα περισσότερα.

Όμως, ξέρεις γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Το πέταγμα του χαρταετού υποδηλώνει την κάθαρση της ψυχής  και την πνευματική και ψυχική εξύψωση μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς, σύμφωνα με τις αρχαίες θεωρίες. Συμβολίζει, μάλιστα, το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.

Το έθιμο αυτό έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα. Βέβαια, τότε ο χαρταετός φτιαχνόταν από ξύλο κι όχι από χαρτί. Επίσης, πολλοί λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Ωστόσο, ο χαρταετός ίσως να υπήρξε και στην ελληνική αρχαιότητα. Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, που ήταν και καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του το χαρταετό. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ο εφευρέτης του.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι, μάλιστα, μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς και με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει και η Σαρακοστή.

Σήμερα, το πέταγμα του χαρταετού είναι πιο εύκολη υπόθεση από παλιά, καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα, ενώ είναι πολύ εύκολος να βρεις και να αγοράσεις έναν όμορφο και χρωματιστό χαρταετό.

Ξέρεις γιατί φοράμε Μάρτη με το που ξεκινήσει ο Μάρτιος; 

Διάβασε ακόμα:

Πόσες θερμίδες έχει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

Photo: Pana Vasquez/ Unsplash

Το άρθρο Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα