Ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και καλεί την Ευρώπη "να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί"

13:57 2/3/2020 - Πηγή: Antinews

Η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», συνέχισε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή

του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ελπίζει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα.

Η Τουρκία και οι αντάρτες τους οποίους στηρίζει έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στο Ιντλίμπ εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη.

«Θα πάω στη Μόσχα την Πέμπτη και θα συζητήσω τις εξελίξεις (στη Συρία) με τον κ. Πούτιν. Ελπίζω ότι εκεί κάτω θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως μια κατάπαυση του πυρός και θα βρούμε μια λύση σ’ αυτήν την υπόθεση», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις την Κυριακή αχρήστευσαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ναϊράμπ, στα ανατολικά του Χαλεπιού.

Ο Πούτιν τονίζει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν, αλλά επιθυμεί να αποτρέψει τις άλλες χώρες να εμπλακούν σε μια σύρραξη με τη Μόσχα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS, την ώρα που οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας της κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία.

Στο μεταξύ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου στη Ρωσία για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο την κλιμάκωση της έντασης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα διεξάγει επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα.

"Ο πρόεδρός μας θα μεταβεί στη Ρωσία στις 5 Μαρτίου για μια επίσκεψη μίας ημέρας", ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι στη Συρία.

Όχημα των τουρκικών τελωνείων δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν. Ένας νεκρός

Ρουκέτα έπληξε τεθωρακισμένο όχημα που μετέφερε προσωπικό των τουρκικών τελωνείων κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι πρόσθεσαν ότι στην περιοχή συνεχίζονται οι συμπλοκές.

Η ρουκέτα έπληξε το μπροστινό τμήμα του οχήματος σήμερα στις 07:50 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τρομοκράτες καταδιώχθηκαν και τους έχουν εγκλωβίσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι φέρονται να είναι οι δράστες.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκτσάν δήλωσε ότι ένας τελωνειακός σκοτώθηκε στην επίθεση.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Αγκρί ανακοίνωσε ότι το όχημα κινούνταν από τη μεθοριακή περιοχή Ντογκούμπαγιαζίτ προς την πύλη εισόδου Γκουρμπουλάκ όταν δέχθηκε την επίθεση, βγήκε από τον δρόμο και ανετράπη. Ούτε αυτός διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι την επίθεση εξαπέλυσαν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα