Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να «διαλέγουν» παιδιά

12:58 30/9/2014 - Πηγή: iPop

Ίσως σε μικρή ηλικία ρωτούσες τη μαμά σου ποιο παιδί της αγαπάει περισσότερο και σίγουρα εκείνη σου απαντούσε ότι όταν της ζητάς να διαλέξει ένα από τα παιδιά της, είναι σαν να τη ρωτάς ποιο είναι το αγαπημένο της δάχτυλο. Και πάλι, μπορεί η μαμά σου ή ο μπαμπάς σου να μην το έλεγαν, αλλά αισθανόσουν ότι έχουν κάποια προτίμηση. Μία είναι η «αδυναμία» τους, εσύ ή ο αδερφός/αδερφή σου.

Νέα έρευνα από το Brigham Young University δείχνει ότι η προνομιακή μεταχείριση ενός παιδιού από τους γονείς του μπορεί να οδηγήσει στο αλκοόλ, το τσιγάρο και τη χρήση ναρκωτικών το λιγότερο ευνοημένο παιδί.

Φαίνεται

ότι η ευνοιοκρατία δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα σε οικογένειες όπου η αγάπη και η υποστήριξη είναι λείπουν, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Σε οικογένειες χωρίς ισχυρούς δεσμούς, τα παιδιά που βλέπουν τους εαυτούς τους ως αδικημένους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να οδηγηθούν στο αλκοόλ, τα τσιγάρα ή τα ναρκωτικά. Αν η προνομιακή μεταχείριση ήταν πολύ έντονη, το λιγότερο ευνοημένο παιδί ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες, ο ίδιος αναφέρει.

«Αν κάπνιζαν, τότε ήταν πιο πιθανό να πίνουν επίσης. Ή αν κάπνιζαν και έπιναν, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά».

Η μελέτη του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Family Psychology αναλύθηκαν 282 οικογένειες με παιδιά στην εφηβική αδέλφια. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν τα παιδιά ερωτήθηκαν ποια αδέρφια είχαν προνομιακή μεταχείριση, η εντύπωσή τους συχνά δεν ταίριαζε με την πραγματικότητα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

«Δείξτε την αγάπη σας για τα παιδιά σας σε μεγαλύτερο βαθμό. Όσο απλό κι αν ακούγεται, περισσότερη ζεστασιά και λιγότερες συγκρούσεις είναι ίσως η καλύτερη απάντηση».

Αυτή η συμβουλή βασίζεται σε αυτό που οι ερευνητές είδαν στα δεδομένα: Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης ουσιών και της ευνοιοκρατίας δεν υπάρχουν μεταξύ των οικογενειών που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τα παιδιά τους.

Ο Δρ Jensen συνιστά, επίσης, οι γονείς να αναζητούν μοναδικά στοιχεία σε κάθε ένα από τα παιδιά τους.

The post Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να «διαλέγουν» παιδιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα