Γιατί οι διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού είναι η καλύτερη επιλογή

20:55 22/7/2021 - Πηγή: iPop

Αν αναρωτιέσαι αν είναι καλή ιδέα να στείλεις το παιδί διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού ίσως το σημερινό κείμενο είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά είναι μια πολύ όμορφη ευκαιρία για να ξεκουραστούν από το πρόγραμμα του σχολείου και των δραστηριοτήτων. Αν όμως οι γονείς είναι εργαζόμενοι μια λύση για να απολαύσουν ξέγνοιαστο καλοκαίρι περισσότερο καιρό τα παιδιά, εκτός των ημερών άδειας των γονιών τους, είναι

να βρεθούν για λίγο με τη γιαγιά και τον παππού, σε κάποιο εξοχικό ή χωριό αν υπάρχει.

Ως γονείς ίσως τηρούμε τις επιφυλάξεις μας και ίσως υπάρχουν κάποια κρατήματα που μας κάνουν να σκεφτούμε δύο και τρεις φορές πριν προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, όπως η πιθανή απόσταση που μπορεί να υπάρχει, ή το ότι μπορεί να κουραστούν οι γιαγιάδες και οι παππούδες, ή μπορεί το παιδάκι μας να είναι ακόμα αρκετά μικρό και όχι τόσο αυτόνομο οπότε χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και προσοχή. Οι λόγοι που πιθανά περνούν από το μυαλό σου καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο μπορεί να είναι πολλοί.

Όταν οι γονείς ήταν παιδιάVidar Nordli-Mathisen/ Unsplash

Αν ήσουν ένα παιδί που τα καλοκαίρια και τις διακοπές σου τις περνούσες πλάι στη γιαγιά και τον παππού φαντάζομαι θυμάσαι πόσο τέλειο είναι το αίσθημα να ζεις λίγο χωρίς πολλούς κανόνες, να ζητάς από τη γιαγιά πατάτες τηγανιτές στις δέκα το βράδυ ή όταν είχε φτιάξει φασολάκια και εσύ δεν ήθελες ούτε να τα δεις και εκείνη να σου τις φτιάχνει με χαρά!

Θυμάσαι τότε που ήθελες παγωτό πριν το μεσημεριανό; Ή όταν ήθελες δεύτερο παγωτό μέσα στη μέρα και μπορεί να σου το αγόρασε; Γενικά η γιαγιά και ο παππούς δεν λέγανε πολλά όχι και παρ’ όλο που ήταν πιο μεγάλοι και ίσως περισσότερο κουρασμένοι από τους γονείς μας είχαν άπειρα αποθέματα υπομονής σε όλα τα γινάτια μας.

Κάθε φορά που σκέφτομαι κάτι σχετικό με τα παιδιά μου, ότι και αν είναι αυτό, προσπαθώ να θυμηθώ πώς ένιωθα σε αντίστοιχη περίπτωση όταν ήμουν εγώ παιδί. Τι ήθελα να μου κάνουν και τι δεν ήθελα και αφού κάνω αυτή τη σκέψη προσπαθώ να το φέρω στα μέτρα μου σήμερα και να πράξω αναλόγως ως μητέρα απέναντι στα παιδιά μου. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό.

Το να περάσουν χρόνο τα παιδιά μας με τους γονείς μας* είναι ένα πραγματικό δώρο. Από όλες τις πλευρές. Και οι γονείς μας απολαμβάνουν το χρόνο και την επαφή με τα εγγόνια τους και τα παιδάκια μας χαίρονται την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και την αγάπη της γιαγιάς και του παππού αλλά και το ζευγάρι είναι ήσυχο ότι τα παιδιά τους είναι σε καλά χέρια!

Η μαμά όταν γίνεται γιαγιά

Και μιας και μιλάμε για καλά χέρια, φαντάζομαι βλέπεις και εσύ την μετάλλαξη που έπαθε η μαμά σου, όπως και η δική μου, αλλά και οι περισσότερες μαμάδες που ξέρω τη στιγμή που έγινε γιαγιά! Έχεις δει τα σχετικά σκετσάκια που κυκλοφορούν με τις γιαγιάδες που δίνουν απλόχερα και με χαρά ότι σε εμάς δεν επέτρεπαν ποτέ, όπως να φτιάξουν άλλο φαγητό, ή επιδόρπιο πριν το φαγητό, ή περισσότερη τηλεόραση.

Όταν ήμουν νεότερη μαμά και τα παιδιά μου ήταν εκεί γύρω στα δύο, μια δύσκολη σχετικά εποχή για τους γονείς, την εποχή των terrible two που είχα να εργαστώ πολύ πάνω στο πώς να θέσω όρια λειτουργικά για όλους η επαφή με τη γιαγιά και τον παππού και όλο αυτό τα παραχαΐδεμα την ώρα που εγώ προσπαθούσα να χτίσω βάσεις, θεωρούσα ότι πήγαινε πίσω την δουλειά που είχα κάνει. Όμως έκανα μεγάλο λάθος!

Η μαμά και ο μπαμπάς εκπαιδεύουν και οι γιαγιά και ο παππούς χαΐδεύουν. Μην μαλώνεις τους γονείς σου αν δεν μπορούν να το κάνουν όπως εσύ. Δεν είναι η δουλειά τους αυτή. Η δουλειά τους είναι να ακολουθήσουν όσο το δυνατόν πιο πιστά τη δική σας γραμμή που έχετε θέσει σαν ζευγάρι, αλλά με το δικό τους τρόπο. Και το παιδί δε θα κακομάθει από τον παππού και τη γιαγιά, γιατί ξέρει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει μόνο εκεί και όχι στο δικό σας σπίτι. Αν όμως κάνει τη δοκιμή και δεν θέσεις το όριο σου, τότε εσύ δεν έβαλες όρια και δεν ξεκαθάρισες ότι στο σπίτι μας, πχ τρώμε το φαγητό που μαγείρεψε η μαμά και δεν φτιάχνουμε πατάτες.

Η συνεργασία και η ανιδιοτελής αγάπη είναι οι λέξεις κλειδιά σε αυτή τη σχέση που τουλάχιστον στην ελληνική κουλτούρα είναι χαραγμένη τόσο βαθιά και έχει δώσει τόσα οφέλη στο μεγάλωμα των παιδιών ως επί το πλείστον.

Γιαγιά και παππούς σε ρόλο μέντορα

Η γιαγιά και ο παππούς είναι οι μέντορες που χρειαζόμαστε στη ζωή μας! Έχουν τόση γνώση και σοφία από τις εμπειρίες της ζωής τους που μπορούν να μας συντροφεύσουν στα επόμενα χρόνια και να ανατρέχουμε σε αυτές όταν θα μεγαλώσουμε!

Θα πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι οι διακοπές αυτές θα πρέπει να είναι λειτουργικές για όλους και σεβόμενες τις ανάγκες όλων.

Πόσο τυχεροί είναι όσοι είχαν την χαρά και την ευλογία να απολαύσουν την αγάπη και τη φροντίδα της γιαγιάς και του παππού. Εύχομαι να απολαμβάνουν αυτό το δώρο όλα τα παιδιά!

*Λέγοντας γονείς μας εννοώ και τους γονείς του συντρόφου σου ή της συντρόφου σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί οι διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού είναι η καλύτερη επιλογή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα