«Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;» Όταν τα όνειρα ενός μικρού παιδιού πέθαναν στο Αφγανιστάν

14:37 27/1/2022 - Πηγή: iPop

Όταν η Fariba Mohebi, μια μαθήτρια δημοτικού, έμαθε τον Σεπτέμβριο ότι τα περισσότερα Αφγανά κορίτσια δεν θα συμμετείχαν μαζί με τα αγόρια στην επιστροφή στο σχολείο υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, έκλεισε την πόρτα και τα παράθυρα στο δωμάτιό της και ξέσπασε σε κλάματα. Από την απελπισία της δημιούργησε τέχνη. Ένα ποίημα με τίτλο: «Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;»

«Μακάρι να ήμουν αγόρι γιατί το να είσαι κορίτσι δεν έχει καμία αξία», έγραψε η Fariba. Οι Αφγανοί άνδρες «φωνάζουν και ουρλιάζουν: Γιατί να σπουδάσει ένα κορίτσι; Γιατί να δουλεύει ένα κορίτσι; Γιατί

να ζει ένα κορίτσι ελεύθερο;»

«Υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός, είτε να πέσει ένας τοίχος πάνω τους»: Οι ζωές των LGBTQ+ Αφγανών βρίσκονται σε κίνδυνο

Οι Αφγανές μαθήτριες δε σταματούν να αγωνίζονται για τα όνειρά τους

Το ποίημα της Fariba έγινε γνωστό στο μάθημα ιστορίας AP του Timothy Stiven στο Canyon Crest Academy, ένα δημόσιο γυμνάσιο 8.000 μίλια μακριά στο Σαν Ντιέγκο. Μεταδόθηκε μέσω κλήσεων Zoom μεταξύ του Canyon Crest και του Mawoud, ένα φροντιστήριο που παρακολουθεί τώρα η Fariba στην Καμπούλ, όπου τα κορίτσια κάθονται στην τάξη μαζί με τα αγόρια — δοκιμάζοντας τα όρια της ανοχής των Ταλιμπάν.

Οι περιοδικές συνεδρίες Zoom μεταξύ Αφγανών και Αμερικανών μαθητών έχουν ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο για τα κορίτσια στο Mawoud, κάνοντας πιο έντονη την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την εκπαίδευση. 

Για τους Αφγανούς, οι συνεδρίες Zoom ήταν μια διασκεδαστική καινοτομία και μια υπενθύμιση ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για εκείνους πέντε μήνες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Είμαστε τόσο χαρούμενοι που δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο», είπε ο Najibullah Yousefi, διευθυντής του Mawoud, στους μαθητές του Σαν Ντιέγκο μέσω του Zoom. «Υπάρχουν μερικά όμορφα μυαλά στην άλλη άκρη του κόσμου που ανησυχούν για εμάς».

Οι κλήσεις Zoom κανονίστηκαν τον Απρίλιο από τον κ. Stiven και τον κ. Yousefi. Ένα πρώιμο θέμα συζήτησης ήταν η ποίηση της Fariba, που μεταφράστηκε από την Emily Khossravia, μαθήτρια του Canyon Crest, και δημοσιεύτηκε στο σχολικό περιοδικό. Το «Γιατί γεννήθηκα κορίτσι» ώθησε τους Αμερικανούς μαθητές σε μια εις βάθος εκπαίδευση στην πραγματικότητα του Αφγανιστάν.

The New York Times

Η τάξη έμαθε ότι οι Αφγανοί μαθητές διακινδυνεύουν τη ζωή τους απλώς περνώντας μέσα από τις οχυρωμένες πόρτες του φροντιστηρίου. Η προηγούμενη τοποθεσία του Mawoud ισοπεδώθηκε από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 40 μαθητές το 2018. Το νέο κτίριο του σχολείου, που βρίσκεται σε μια στενή στροφή σε ένα στενό δρομάκι, προστατεύεται από ένοπλους φρουρούς, ψηλούς τοίχους και σύρμα προστασίας.

Πραγματικότητα ή εφιάλτης; Η καθημερινότητα ενός Αφγανού με την επάνοδο των Ταλιμπάν

Οι περισσότεροι από τους 300 μαθητές του Mawoud είναι Hazara, μια κατά κύριο λόγο σιιτική μουσουλμανική μειονότητα που δέχτηκε ανελέητη επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, ISIS-K. Σχολεία της Hazara, διαδηλώσεις, τζαμιά, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, ακόμη και ένας σύλλογος πάλης βομβαρδίζονται από το ISIS-K από το 2016, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι καταδίωκαν τους Hazaras στο παρελθόν, είναι πλέον υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους. Η ανεξάρτητη ερευνητική υπηρεσία των αναλυτών χαρακτήρισε την απάντηση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ως αδύναμη, λέγοντας ότι υποβαθμίζει τη δύναμη του ISIS-K, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις. Στις 14 Ιανουαρίου, αφγανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια νεαρή γυναίκα από τη Hazara, η Zainab Abdullahi, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν, μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο του Mawoud.

Ο Mawoud προετοιμάζει τους μαθητές για τις αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις στο Αφγανιστάν. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα κορίτσια θα επιτραπεί να δώσουν τις ετήσιες εξετάσεις — ή να επιστρέψουν στο γυμνάσιο, να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο ή να ακολουθήσουν καριέρα σε μια χώρα όπου οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να διαγράφουν τις περισσότερες γυναίκες από τη δημόσια ζωή.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν τα μεγαλύτερα κορίτσια να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Εκτός από ορισμένα σχολεία στο βόρειο Αφγανιστάν, τα περισσότερα Αφγανά κορίτσια πάνω από την έκτη τάξη δεν έχουν πάει σχολείο από τον Αύγουστο.

Ο κ. Yousefi είπε ότι οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν που έχουν επισκεφθεί το φροντιστήριο δεν έχουν θέσει συγκεκριμένους κανόνες, όπως είχαν κάνει σε ορισμένα δημόσια σχολεία. Είπε ότι απλώς τόνισαν την προσήλωση στις «ισλαμικές αξίες», που ερμηνεύεται ως διαχωρισμός αγοριών και κοριτσιών και απαιτώντας από τα κορίτσια να καλύπτουν τα μαλλιά και τα πρόσωπά τους.

Όταν ο κ. Yousefi είπε στους Ταλιμπάν ότι η έλλειψη δασκάλων σε εθνικό επίπεδο καθιστούσε σχεδόν αδύνατο τον διαχωρισμό των τάξεων κατά φύλο, εκείνοι με τη σειρά τους απάντησαν πως δεν τους ενδιαφέρει.

Για τους Αμερικανούς μαθητές, οι αφηγήσεις των κοριτσιών Mawoud για την επιμονή – που παραδόθηκαν σε σχεδόν άπταιστα αγγλικά – ήταν τόσο στενάχωρες όσο και εμπνευστικές.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο πρέπει να είναι αυτό και το θάρρος που πρέπει να έχουν τα κορίτσια για να κάθονται δίπλα σε άντρες φοιτητές μετά από βομβιστικές επιθέσεις», έγραψε η Selena Xiang, φοιτήτρια του Canyon Crest, μετά την κλήση Zoom αυτού του μήνα. «Είναι τόσο διαφορετικό από τη ζωή μου, όπου η εκπαίδευση μου παραδίδεται κυριολεκτικά στο πιάτο».

Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

The New York Times

Η κυρία Reid είπε ότι εντυπωσιάστηκε από κάτι που είπε ένας από τους μαθητές του Mawoud μέσω του Zoom: «Η γνώση είναι ισχυρή – και οι Ταλιμπάν το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και θέλουν να μας κρατήσουν μακριά από αυτήν».

Η Fariba, 16 ετών, είπε για τους μαθητές του Σαν Ντιέγκο: «Μας έχουν παρακινήσει να πετύχουμε τους στόχους μας — και για μένα, οι στόχοι μου είναι πολύ μεγάλοι». Είπε ότι ήθελε να γίνει διάσημη ποιήτρια και ερευνήτρια του καρκίνου.

Η Zalma Nabizada, άλλη μαθήτρια του Mawoud, είπε: «Έχασα τα κίνητρά μου και ήμουν στο σκοτάδι μετά την άφιξη των Ταλιμπάν». Αλλά υποστήριξε ότι οι συνεδρίες Zoom την είχαν βοηθήσει να συνεχίσει να προσπαθεί να πετύχει. Θέλει να γίνει, είπε, «ένα αστέρι που λάμπει».

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Άλλοι μαθητές του Mawoud περιέγραψαν όνειρα όπως να αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο και να ακολουθήσουν σταδιοδρομία ως γιατροί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ποιητές – και για ένα κορίτσι, ως πρεσβευτής του Αφγανιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;» Όταν τα όνειρα ενός μικρού παιδιού πέθαναν στο Αφγανιστάν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα