Γιατί είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε

19:13 2/6/2021 - Πηγή: iPop

Σήμερα έχοντας ζήσει πάνω από ένα χρόνο σε κατάσταση καραντίνας, με την πανδημία να βρίσκεται ακόμα έξω από την πόρτα, έχει γίνει σαφές στους περισσότερους ότι η διαφύλαξη της υγείας μας είναι η προτεραιότητα. Της υγείας μας συνολικά, ψυχικής και σωματικής. 

Με πολύ απλά λόγια όταν κάτι πάνω μας πονά, πχ έχουμε κάποιο σύμπτωμα πόνου στο πόδι μας, κανονίζουμε αμέσως ραντεβού στον ορθοπεδικό για να το ελέγξουμε και να βρούμε τη λύση στο πρόβλημά μας. Όταν όμως η ψυχή μας πονά; Σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και σήμερα, πρέπει να

φτάσουμε σε ένα ακραίο σημείο για να επικοινωνήσουμε με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, είτε αυτός λέγεται ψυχολόγος, είτε ψυχίατρος είτε σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Σήμερα θα μοιραστώ τη δική μου εμπειρία, κατά τη διάρκεια της φετινής καραντίνας μιας που δεν είμαι η ίδια επαγγελματίας ψυχικής υγείας και άρα μπορώ να μιλήσω μόνο μέσα από την προσωπική άποψη που έχω για το θέμα.

Μέχρι σήμερα δεν είχα χρειαστεί την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, εκτός από κάποιες ομιλίες που είχα παρακολουθήσει είτε στα πλαίσια της εργασίας μου είτε στα σχολεία των παιδιών για θέματα ψυχολογίας των παιδιών. Πάντα ήμουν όμως υπέρ της θεραπείας και θεωρούσα μεγάλο δώρο το να αφιερώσεις χρόνο και χρήματα σε αυτό, αν το χρειάζεσαι. 

Με την καραντίνα διαπίστωσα ότι κάποιες ισορροπίες που είχαμε στην οικογένεια διαταράχθηκαν, πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα έπαψαν να είναι και όταν δεν κατάφερα τελικά να ανιχνεύσω τους επικοινωνιακούς σκοπούς που είχαν συγκεκριμένες αντιδράσεις των παιδιών, κατάλαβα ότι ήταν η ώρα να ζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ώστε να μπορέσω να τις κατανοήσω. Ήταν δηλαδή η ώρα να βρω έναν “μεταφραστή” ανάμεσα σε εμένα και τα παιδιά γιατί κάποιες φορές είχα την αίσθηση ότι μιλάμε διαφορετική γλώσσα.

Μέσω της εργασίας μου αλλά και της προσωπικής μελέτης που έχω κάνει είμαι σε θέση να καταλάβω κάποια πράγματα αλλά επειδή σε μια σχέση μπαίνει και το προσωπικό κομμάτι, πιστεύω ότι δεν μπόρεσα να είμαι τόσο αντικειμενική, οπότε χρειάστηκα ένα τρίτο μάτι, έναν παρατηρητή.

PexelsΗ βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας

Όταν κατέφυγα στη λύση της συνεδρίας ήμουν αποφασισμένη να βρω λύση στο πρόβλημά μου, γιατί είμαι άνθρωπος που στοχεύει πάντα στη λύση και όχι στο να μείνω στο πρόβλημα. Ήμουν αποφασισμένη ότι θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, ένα συστατικό που χρειάζεται σε όλες αυτές τις συνεργασίες γιατί αλλιώς το θεωρώ χάσιμο χρόνου και τέλος είχα πει στον εαυτό μου ότι για ότι χρειαστεί θα υπάρχει ημερομηνία λήξης. Θα έκανα δηλαδή ότι χρειαζόταν για να πάρω τα αποτελέσματα που ήθελα σε συγκεκριμένο χρόνο. Ήμουν αποφασισμένη στη λύση!

Ουσιαστικά αυτά είναι τα πράγματα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη θεραπεία και ναι λέγεται θεραπεία και ο θεραπευόμενος δεν είναι ούτε οι γονείς ούτε τα παιδιά, είναι η σχέση, αν χρειάζεται να βάλεις μια ονομασία σε όλο αυτό, αν θες να το εξηγήσεις με λόγια. 

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός life coach και ενός ψυχολόγου;

Συνολικά η βοήθεια που έλαβα ήταν για πέντε εβδομάδες, αλλά είδα άμεσα αποτελέσματα βάσει των δράσεων μου φυσικά. Δεν γίνονται τα πράγματα δια μαγείας. Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις, δηλαδή ποια είναι η ιδανική κατάσταση για εσένα, πού θες να πας. Από πού ξεκινάς, τι έχεις τώρα ως δεδομένο που θες να αλλάξεις και τέλος να νιώσεις εμπιστοσύνη για τον άνθρωπο που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει. 

Είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, να πιστεύουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο για εμάς, για τη σχέση μας, για την εργασία μας. Είναι εντάξει να θέλουμε να γιατρέψουμε ένα τραύμα του παρελθόντος που πονά, αν πονά τόσο πολύ που δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το σήμερα και να είμαστε λειτουργικοί βάσει δικών μας κριτηρίων. 

Αν με ρωτάς, όλα είναι θέμα οπτικής, ακόμα και τη στιγμή που βιώνουμε κάτι το οποίο είναι χωρίς αμφιβολία δύσκολο, δυσλειτουργικό και πονά, αν το αντιστρέψουμε στο μυαλό μας, ή αν επικεντρωθούμε στο θετικό αμέσως χάνει τη δύναμη του.

Αν σήμερα κάτι δε σε αφήνει να ζεις τη ζωή που θες, τη ζωή που σου αξίζει, τη ζωή που έχεις ονειρευτεί, βρες τη δύναμη και ζήτα τη βοήθεια που χρειάζεσαι για να το κάνεις!

Βιογραφικό

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site– Podcasts), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Γιατί είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε,