“γάλα, αίμα” της Αλεξάνδρας Κ*: Μια σύγχρονη Μήδεια στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

15:56 16/7/2021 - Πηγή: iPop

Το θεατρικό έργο “γάλα, αίμα” της Αλεξάνδρας Κ*, θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στις 16 & 17 Ιουλίου. Ένα κείμενο εμπνευσμένο από την αρχαία τραγωδία Μήδεια, με την ιδιαίτερη πένα της συγγραφέως και την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννου Περλέγκα παίρνει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του νέου κύκλου Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

“Το καλοκαίρι

του ’58, σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, μια γυναίκα σκοτώνει τα δυο της παιδιά. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Κ*, το έργο μεταφέρει τη Μήδεια σε μια εποχή που η γυναίκα μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ζωή δεν επιφυλάσσει την ίδια τύχη στα δύο φύλα. Η Ξένη έχει περάσει χρόνια περιορισμένη στους ρόλους της κόρης, της συζύγου και της μητέρας, υπό το άγρυπνο μάτι της στενής κοινωνίας όπου την έφεραν να ζήσει. Όταν ο άντρας της παντρεύεται μιαν άλλη γυναίκα, και η ίδια δεν έχει πια κανέναν ρόλο να υπηρετήσει, ψάχνει να βρει τι έχει απομείνει απ’ αυτήν ακόμα ζωντανό”.

Η συγγραφέας έγραψε για το έργο της: “Μου ανέθεσαν από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου να φτιάξω μια νέα εκδοχή της Μήδειας. Έγραψα μια ιστορία για τις γυναίκες που με μεγάλωσαν και τις κοινωνίες που τις γέρασαν”.

Στην συνέντευξη της στο περιοδικό Vogue με αφορμή την παράσταση στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, η Αλεξάνδρα Κ* έδωσε μια ξεκάθαρη ερμηνεία του έργου λέγοντας: “Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μού ανέθεσε μια μεταγραφή της Μήδειας για τη Μικρή Επίδαυρο, χωρίς να ξέρει ότι είχα ήδη γράψει μια εκδοχή της (…). Το έργο με απασχολούσε, γιατί δεν μπόρεσα ποτέ να το διαβάσω ως ερωτική τραγωδία. Ως γυναίκα, αδυνατώ να ταυτιστώ με την ερμηνεία της ερωτικής εκδίκησης, τη βρίσκω ανδρική κατασκευή. Δεν βλέπω στη Μήδεια μια ερωτευμένη γυναίκα, αλλά μια γυναίκα που έχει μεγάλο παράπονο γιατί της στερούν ξαφνικά όλες τις ταυτότητες –κόρη, σύζυγος, μάνα– για τις οποίες θυσίασε τον εαυτό της προκειμένου να ανήκει σε μια κοινωνία, σε έναν γάμο, σε μια οικογένεια. Βλέπω μια γυναίκα που έχει θυσιάσει πολύ από τον εαυτό της για χάρη του ανήκειν. Εκεί μπορώ να τη νιώσω και να συνδεθώ μαζί της. Είναι το ίδιο παράπονο που ένιωθα ότι έκρυβαν όλες οι γυναίκες που με μεγάλωναν και που καμιά φορά το αισθάνομαι και η ίδια”.

Δες το πρώτο teaser του Καρτ ποστάλ της Βικτόρια Χίσλοπ με τον Aνδρέα Κωνσταντίνου

Η πρωταγωνίστρια του έργου Έλενα Τοπαλούδη, που θα ενσαρκώσει την Ξένη, ήταν η προσωπική επιλογή της συγγραφέως και η ιδανική ηθοποιός γι’ αυτόν τον απαιτητικό ρόλο. Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Μάγδα Καυκούλα (η δασκάλα τους, Μια νέα), Γιώργης Βασιλόπουλος (ο φίλος τους, Ένας νέος), Γιάννος Περλέγκας (ο πατέρας της, Ένας γέρος), Σύρμω Κεκέ (η μάνα του, Μια γριά), Μιχάλης Τιτόπουλος (ο άντρας της, Ένας άνδρας), Λήδα Κουτσοδασκάλου (Το πρώτο κορίτσι), Αλίκη Γεωργίου (Το δεύτερο κορίτσι) και οι μουσικοί Στράτος Γκρίντζαλης και Τίμος Ντέμος.

Η Μήδεια της Αλεξάνδρας Κ* σκοτώνει τις κόρες της για να τις σώσει από το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσεται λόγω του φύλου τους. Με το ζήτημα της ισότητας των φύλων και του ρόλου της γυναίκας να βρίσκονται στο προσκήνιο εξαιτίας τραγικών γεγονότων, το ζήτημα που πραγματεύεται το θεατρικό έργο “γάλα, αίμα” είναι πάντα επίκαιρο λειτουργώντας ως καθρέφτης της κοινωνίας, είτε πρόκειται για την Ελλάδα του 58′ είτε για την Ελλάδα του 2021.

Πληροφορίες:

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

16 & 17 Ιουλίου

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο “γάλα, αίμα” της Αλεξάνδρας Κ*: Μια σύγχρονη Μήδεια στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα