Φροντίζοντας κάποιον που πάσχει από άνοια – Η μάχη και το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών

13:29 18/3/2021 - Πηγή: iPop

Μεγαλώνοντας, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εκφυλιστικά νοσήματα, όπως άνοια και Αλτσχάιμερ, έχοντας ανάγκη δίπλα τους από φροντιστές, δηλαδή από άτομα που θα ασχολούνται μαζί τους και θα τους φροντίζουν. Ωστόσο, η ψυχολογία του φροντιστή δεν είναι κάτι απλό.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων και ειδικά εκείνων που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν ή πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεταξύ άλλων ψυχικό σθένος. Η ψυχολογία του φροντιστή επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση υγείας του ηλικιωμένου και, ενώ υπάρχουν και θετικά, ένα άτομο που ασχολείται συνεχώς με

τη φροντίδα ηλικιωμένου με εκφυλιστική νόσο μπορεί να φτάσει ακόμα και σε συναισθηματικό τέλμα.

Ο ρόλος του φροντιστή είναι πολύ σημαντικός και κάθε προσπάθειά του αξιέπαινη. Τον ρόλο αυτό μπορεί να έχει ένας συγγενής, φίλος, σύντροφος, νοσηλευτής, εθελοντής, οποιοσδήποτε δύναται και επιθυμεί να φροντίσει τον ασθενή. Και δεν είναι απλά ότι τον φροντίζει. Προάγει την ευεξία του και καλύπτει τις ανάγκες του, ακόμα και πνευματικά και ψυχολογικά. Κι ενώ το έργο του φροντιστή είναι αξιοθαύμαστο, πολλές φορές η ψυχολογία του αμελείται, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αυτές οι 6 καθημερινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας επιδρούν στην υγεία των ατόμων που την έχουν αναλάβει, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την κοινωνική τους δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει και θετικός αντίκτυπος;

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την ψυχολογία του φροντιστή;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φροντίδα ενός ασθενή με εκφυλιστική νόσο, όπως άνοια και Αλτσχάιμερ, μπορεί να έχει τόσο αρνητικά όσο και θετικά αποτελέσματα για τον φροντιστή.

Pexels

Ξεκινώντας από τα αρνητικά, είναι γεγονός ότι ένας φροντιστής νιώθει ότι έχει την ηθική υποχρέωση να προσφέρει την μέγιστη φροντίδα στον ασθενή σε σημείο που σταματάει να ασχολείται πολύ με τον εαυτό του. Απομονώνεται, νιώθει μοναξιά και ψυχολογική κόπωση, γεμίζοντας την ψυχή του με αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη και άγχος. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και τα συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης, λόγω των πολλών ευθυνών που αναλαμβάνει ένας φροντιστής. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατάθλιψη του φροντιστή συσχετίζεται και με μειωμένη φυσική κατάσταση, όπως χαμηλή ανοσία, διακεκομμένος ύπνος, αλλά και διάσπαση της καθημερινής ρουτίνας.

Οι 5 τροφές που καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ!

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά θετικά αποτελέσματα από τη φροντίδα αυτών των ασθενών. Ο φροντιστής έχει το αίσθημα της προσφοράς, χωρίς να περιμένει άμεσα την ανταμοιβή, αν και ανταμείβεται ηθικά και ψυχολογικά, όταν η υγεία του ασθενή βελτιώνεται. Επίσης, προσφέροντας στήριξη, νιώθει τη συντροφικότητα και μια εσωτερική ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί, που όπως είπαμε και προηγουμένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αξιέπαινο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φροντίζοντας κάποιον που πάσχει από άνοια – Η μάχη και το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα