Είναι στα αλήθεια απαραίτητο να κάνεις 10.000 βήματα κάθε μέρα;

08:30 18/3/2021 - Πηγή: iPop

Όλα γύρω μας μας υπενθυμίζουν να μην ξεχνάμε να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα. Αυτός, όμως, μπορεί να είναι ένας δύσκολος στόχος, ειδικά εάν είμαστε σχεδόν όλη τη μέρα απασχολημένοι με τη δουλειά κι άλλες υποχρεώσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα 10.000 βήματα συνιστώνται παντού ως στόχος, αλλά από πού προήλθε πραγματικά αυτός ο αριθμός;

Ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα φαίνεται να προήλθε από ένα βηματόμετρο του 1965 από την Yamasa Clock στην Ιαπωνία.

Η συσκευή ονομάστηκε “Manpo-kei”, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε “10.000 βήματα”. Αυτό ήταν καθαρά ένα εργαλείο μάρκετινγκ για τη συσκευή, όμως, φάνηκε πως άρχισε να θεωρείται ως ο ιδανικός στόχος παντού και για όλους. Άλλωστε, πολλά smartwatches έχουν αυτό τον στόχο ως προεπιλογή.

Απ’ το 1965 και μετά, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο στόχος των 10k βημάτων την ημέρα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Αυτό μπορεί να δώσει μια εξήγηση στο γιατί έχουμε κολλήσει σε αυτό τον αριθμό.

Μια άλλη όμως, πιο πρόσφατη έρευνα απ’ το Harvard έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα την ημέρα αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες. Αυτό διαπιστώθηκε σε σύγκριση με το περπάτημα μόνο 2.700 βημάτων. Όσο περισσότερα βήματα περπατούν οι άνθρωποι, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, λέει η έρευνα, αλλά αυτό πριν φτάσουμε στα 7.500 βήματα την ημέρα. Απ’ αυτό τον αριθμό και πάνω, τα περισσότερα βήματα δεν αποδείχθηκε ότι οδηγούν σε περισσότερα οφέλη. Αν και δεν γνωρίζουμε εάν αυτό ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι δεν εξετάστηκαν στην έρευνα, είναι ένα παράδειγμα του πώς η άσκηση βελτιώνει την υγεία μας.

Pexels

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα (ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας), η έρευνα δείχνει επίσης ότι ακόμη και η άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας -αν και η άσκηση μέτριας έντασης βελτιώνει την υγεία σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα βήματά σου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να συμβάλουν στα 150 λεπτά του εβδομαδιαίου στόχου!

Η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για όσους εργάζονται σε ένα γραφείο όλη τη μέρα. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάθονταν για οκτώ ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα, είχαν 59% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι εάν οι εργαζόμενοι έκαναν 60-75 λεπτά την ημέρα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, εξάλειψαν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα απ’ το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε επίσης ότι εάν περπατάμε λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, το σώμα μας είναι λιγότερο ικανό να μεταβολίσει το λίπος την επόμενη μέρα. Μια συσσώρευση λίπους στο σώμα μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν λιγότερο από 4.000 βήματα την ημέρα, δεν μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτόν τον μειωμένο μεταβολισμό του λίπους.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όπως ο αριθμός των βημάτων μας, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου βελτιώνοντας την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως η άνοια και ορισμένων τύπων καρκίνων. Η άσκηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

PexelsΚαι τελικά, είναι απαραίτητα τα 10.000 βήματα την ημέρα;

Με βάση τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία, φαίνεται ότι ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα δεν είναι απαραίτητος για τα οφέλη για την υγεία, ακόμα και το μισό του στόχου φαίνεται πως είναι αρκετό για την υγεία μας.

Εάν θέλεις να περπατάς περισσότερο κάθε μέρα, ένας εύκολος τρόπος είναι να βάλεις για αρχή στόχο το να περπατάς 2.000 βήματα περισσότερα.

Εάν μπορείς να πας στο γραφείο ή για ψώνια με τα πόδια, να το κάνεις και φυσικά ένα online πρόγραμμα γυμναστικής είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει στον στόχο σου.

Εάν κάθεσαι όλη μέρα σ’ ένα γραφείο, τα μικρά διαλείμματα για λίγο περπάτημα, ακόμα κι αν είναι μέσα στο σπίτι ή στο κτίριο όπου εργάζεσαι, μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Είναι στα αλήθεια απαραίτητο να κάνεις 10.000 βήματα κάθε μέρα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα