Φέτος το τσουρέκι μας τρώγεται και τη Μεγάλη Εβδομάδα! Είναι αφράτο και 100% νηστίσιμο

16:31 27/4/2021 - Πηγή: iPop

Μπορεί να το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με τη βουτερένια του γεύση, όμως, το νηστίσιμο τσουρέκι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ το κανονικό! Έχει την ίδια απολαυστική γεύση και υφή, ενώ είναι σίγουρα πιο υγιεινό και light.

Μπορείς να το φτιάξεις από τώρα καθώς τρώγεται κανονικά και τις ημέρες και της νηστείας και φυσικά αποτελεί μια εξαιρετική λύση εάν είσαι vegan.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:500 γραμμάρια αλεύρι
για τσουρέκι200 ml φυτικό γάλα της επιλογής μας (καρύδας, αμυγδάλου κτλ)50 γρ. νωπή μαγιά150 γραμμάρια καστανή ζάχαρηΛίγο αλάτι1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχαΞύσμα από 1 πορτοκάλι100 ml χυμό πορτοκαλιού100 γραμμάρια ελαιόλαδο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

Τσουρέκι με σοκολάτα και κονιάκ απ’ τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Πώς θα φτιάξεις το νηστίσιμο τσουρέκι;Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι: Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μας ενώ σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα μαζί με 2 κουταλάκια ζάχαρης. Προσθέτουεμε 3 κ.σ. αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες.Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και το αλάτιΧτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε μέσα το προζύμι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το γάντζο. Σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.Αρχίζουμε να προσθέτουμε τη μαργαρίνη όταν το μείγμα κολλάει πάνω στο γάντζο.Λαδώνουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη απ’ τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες.Χωρίζουμε τη ζύμη στη συνέχεια σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα.Για να βγάλουμε τη ζύμη λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας ή τα αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη, να έχει περιθώριο να ανέβει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω τοποθετούμε πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσει.Βάζουμε το τσουρέκι σε αντοκολλητικό χαρτί στο ταψί και το σκεπάζουμε για ακόμα 30 λεπτά.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φέτος το τσουρέκι μας τρώγεται και τη Μεγάλη Εβδομάδα! Είναι αφράτο και 100% νηστίσιμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα