Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου; Όσα θα συμβούν στον εγκέφαλο και το σώμα σου αν σταματήσεις να το χρησιμοποιείς για λίγο

12:26 27/4/2021 - Πηγή: iPop

Είναι πλέον προέκταση του χεριού σου και νιώθεις πως το έχεις συνεχώς ανάγκη. Όμως, έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου για λίγο καιρό; Πόσα θα αλλάξουν στην καθημερινότητά σου; Σου έχουμε τα πιο βασικά.

Έχεις συνεχώς το κινητό δίπλα σου, στην τσέπη σου κι ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι είσαι λίγο – πολύ εθισμένος σε αυτό. Ο ρόλος που παίζει αυτή η συσκευή στη ζωή σου είναι τεράστιος, όμως έχει ενδιαφέρον να σκεφτείς πώς θα ήταν η μέρα σου αν ξυπνούσες χωρίς αυτό, πώς θα άλλαζε η καθημερινότητά σου, αλλά και τι θα συνέβαινε στον εγκέφαλο και το σώμα

σου αν για ένα διάστημα – πχ για μία εβδομάδα – δεν το χρησιμοποιούσες.

Τι θα συμβεί στον εγκέφαλο και το σώμα σου αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου;

Στην αρχή θα νιώσεις φόβο και άγχος

Μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στα smartphone μπορεί να αισθανθούν θυμό και θλίψη, αν τα αποχωριστούν. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να σε κυριεύσει και το αίσθημα του άγχους, αλλά και αυτό του φόβου, αφού αφενός θα νιώθεις λες και ξέχασες το κινητό στο σπίτι και αφετέρου θα αισθάνεσαι ότι χάνεις κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως λόγω τω social media, όντας σε μία ψυχολογική κατάσταση που θα φοβάσαι να βγάλεις εντελώς το κινητό από την καθημερινότητά σου, ακόμα και για λίγες μέρες.

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό για ξυπνητήρι και σου έχουμε όλους τους λόγους!

Θα νιώθεις ένα στερητικό σύνδρομο

Αυτό συνδέεται και πάλι με τον εθισμό. Ίσως να δεις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή σου, καθώς θα νιώθεις λίγο – πολύ περιορισμένος, όμως αυτό συμβαίνει μόνο στην αρχή. Κάποιοι άνθρωποι που τόλμησαν να κάνουν αυτή την αλλαγή στη ζωή τους και άφησαν στην άκρη το κινητό τους αισθάνθηκαν κάποιες φορές ότι άκουγαν το κινητό τους να χτυπά ή να δονείται, ακόμα κι αν δεν γινόταν, κι αυτό λόγω του εθισμού.

Αρχίζεις να εκτιμάς την απλότητα της σύγχρονης τεχνολογίας

Συνήθως τα κάνουμε όλα πολύ γρήγορα από συνήθεια, χωρίς να τα συνειδητοποιούμε. Πριν λίγο καιρό δεν είχαμε σκεφτεί ότι μέσω του τηλεφώνου θα μπορούμε να πραγματοποιούμε online πληρωμές και να διευθετούμε ένα σωρό υποχρεώσεις που παλιότερα μας έπαιρναν πολλές ώρες. Η αλήθεια είναι πως το κινητό κάνει τη ζωή όλων μας πολύ πιο εύκολη, όμως όταν το αφήσεις στην άκρη θα δεις πόσο πραγματικά το έχεις ανάγκη, τους πραγματικούς λόγους που το χρειάζεσαι και ίσως έτσι να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς και πιο σωστά.

Freepik

Θα αισθανθείς ανακούφιση

Μετά από την μάχη με τον εθισμό υπάρχει και η ανταμοιβή και είναι μεγάλη. Αναμφίβολα, θα νιώσεις ανακούφιση. Μπορεί στην αρχή να νιώσεις απομονωμένος, όμως ύστερα θα ανακουφιστείς και θα πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου. Μπορείς να αρχίσεις να εστιάζεις σε πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εσένα και να προσελκύεις την αληθινή χαρά κι ευτυχία στη ζωή σου. Γιατί άλλωστε αυτή σίγουρα δεν κρύβεται μέσα σ’ ένα smartphone.

Θα κοιμάσαι καλύτερα

Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στο φως και το μπλε φως από τα smartphone που καθυστερεί την παραγωγή μελατονίνης. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη μελατονίνης μπορεί να δυσχεράνει τον ύπνο. Όταν το απομακρύνεις από τη ζωή σου, ο ύπνος σου μπορεί να ομαλοποιηθεί. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως η μη χρήση smartphone στην κρεβατοκάμαρα αυξάνει την ευτυχία και την ποιότητα ζωής.

Το μυαλό σου είναι ελεύθερο να δραστηριοποιηθεί

Ο σύγχρονος κόσμος είναι ταραχώδης και περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες κάθε μέρα, τις οποίες τόσο καιρό αποθηκεύεις συχνά στο κινητό σου, έτσι δεν είναι; Άσε το μυαλό σου να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις αφομοιώσει, αναλαμβάνοντας δράση. Για παράδειγμα, αντί να κάνεις μία αφαίρεση με το κομπιουτεράκι του κινητού κάνε τη με το μυαλό σου, αντί να σημειώσεις στο κινητό σου το αυριανό σου πρόγραμμα, άσε το μυαλό σου να το επεξεργαστεί και να το απομνημονεύσει, έχει αυτή την ικανότητα.

Τα λάθη που κάνεις με το κινητό και βλάπτεις την υγεία σου!

Στο τέλος θα νιώσεις ευτυχισμένος ακόμα κι όταν ξαναπιάσεις το κινητό στα χέρια σου και θα το χρησιμοποιήσεις πιο σωστά

Μερικοί άνθρωποι που υποβλήθηκαν στο πείραμα της ζωής χωρίς τηλέφωνο προτιμούσαν να επιστρέψουν σε αυτό, αλλά εκτιμώντας το πραγματικά αυτή τη φορά και χρησιμοποιώντας το πλέον πιο συνετά.

Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείς το smartphone σου, αλλά κάποιο επίπεδο αποτοξίνωσης μπορεί σίγουρα να σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις ξανά τον εγκέφαλό σου και να εκτιμήσεις τα πράγματα και τη ζωή περισσότερο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου; Όσα θα συμβούν στον εγκέφαλο και το σώμα σου αν σταματήσεις να το χρησιμοποιείς για λίγο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα