Έτοιμη για αλλαγές στη φορολόγηση η Κυβέρνηση- Τι μας περιμένει;

10:37 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση η οποία αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες πολλές εκπλήξεις για τους Έλληνες πολίτες και οι αλλαγές του θα αφορούν τα ενοίκια, τα μπλοκάκια, αλλά και τον φόρο εισοδήματος.

Όπως επιβεβαιώνουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι αλλαγές δε θα εστιάζουν στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016, αλλά στις διατάξεις

που έχουν στόχο θα «κλείσουν» τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις δηλώσεις εισοδήματος του 2015.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Πλέον η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι στο παρελθόν. Οι συντελεστές αυξάνονται από το 11% που ήταν έως σήμερα στο 13% για τα εισοδήματα που φτάνουν τα 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα. Αξίζει, όμως, να τονιστεί πως παράλληλα μελετάται και η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή ο οποίος θα αγγίζει το 40%-45% και θα αφορά ενοίκια τα οποία ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ το χρόνο.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άλλη αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015. Μπορεί, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή για το 2016, αφού στον προϋπολογισμό ήδη έχει τονιστεί πως αναμένεται να εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ενοίκια.

Μεγάλες οι αλλαγές για τα μπλοκάκια

Οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι θα υποστούν αλλαγές, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι νέες διατάξεις θα γίνεται πλέον ξεκάθαρο ποιοι εργάζονται και ποιοι είναι άνεργοι, ενώ οι υπόλοιποι υπάρχει περίπτωση να φορολογηθούν με συντελεστή 26% και από το πρώτο ευρώ.

Η ελληνική πρόταση επίσης τονίζει πως ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρώνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα ξεκινούν τον Μάιο και θα ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο νέος φόρος ακινήτων είναι πιθανό να σημειωθεί παράταση πληρωμών έως τον Φεβρουάριο του 2017.

Στόχος των αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων, είναι να μην επιβαρύνονται με όλα τα φορολογικά βάρη μαζεμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους στους πολίτες.

Βέβαια, η πληρωμή με το μήνα αξίζει να τονιστεί πως μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προσαυξήσεων αν καθυστερήσει η εξόφληση μιας δόσης.

Τι γίνεται με τις δηλώσεις;

Οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Ήδη, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν κάνεις τις σχετικές ετοιμασίες έτσι ώστε να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxis. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η κατάθεση στη Βουλή διατάξεων οι οποίες θα λύνουν πρακτικά προβλήματα.

The post Έτοιμη για αλλαγές στη φορολόγηση η Κυβέρνηση- Τι μας περιμένει; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα