Βερναρδάκης: Απίστευτα και πρωτάκουστα αυτά που δήλωσα για τα ΜΜΕ. Όχι για την κοινωνία, αλλά και για το Ποτάμι

10:37 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Την απάντησή του δίνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μετά τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε έπειτα από την δήλωσή του ότι η αυτονόμηση των ΜΜΕ είναι παθογένεια της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βερναρδάκης χαρακτηρίζει «απίστευτα και πρωτάκουστα» αυτά που είπε, αλλά όπως επισημαίνει όχι για την κοινωνία, αλλά για το Ποτάμι.

Ο Χ. Βερναρδάκης αφού παραθέτει παραδείγματα σχετικά με παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας από τα ΜΜΕ,

τονίζει:

Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική Κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά

Η δήλωση του Χ. Βερναρδάκη:

«Είναι αλήθεια πως έκανα μια απίστευτη δήλωση:

Πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση.

Συμπλήρωσα μάλιστα λέγοντας κάτι επίσης απίστευτο, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ «Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία». Απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα. Όχι για την κοινωνία. Αλλά για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης Τύπου του Ποταμιού.

Το ίδιο απίστευτο θα φανεί στον συντάκτη του Ποταμιού (που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ) το να μάθει ότι καθημερινά σχεδόν παραβιάζονται στην Ελλάδα οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (http://www.esiea.gr/arxes-deontologias/) κάτω από το βάρος των απαιτήσεων και των πιέσεων των εκδοτών, καναλαρχών και ιδιοκτητών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από αυτές τις Αρχές έχουν εδώ και καιρό αυτονομηθεί πολλά ΜΜΕ.

Μήπως ΚΑΙ η ΕΣΗΕΑ θέλει την Ενημέρωση να είναι απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα;

Απίστευτα πράγματα για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης του Ποταμιού όλα αυτά! Μήπως όμως του φαίνονται απίστευτα και πρωτάκουστα τα παρακάτω;:

Η χωρίς όρια αναπαραγωγή της φρίκης κατά την κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων (5/5/2015) http://www.esiea.gr/i-xoris-oria-anaparagogi-tis-frikis-de/.

Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, από δημοσιογράφους που λειτουργώντας ως εγκάθετοι, προκαλούν τη γενική αγανάκτηση. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη των διευθυντικών και άλλων επιτελικών στελεχών όλων των Μέσων. (3/7/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-kane/

Τα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».(22/4/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-diap-2/

Αλλά και πέραν των Αρχών Δεοντολογίας οι οποίες παραβιάζονται από τα ΜΜΕ, φαίνεται απίστευτο στον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού το ότι πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά, αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι; Αυτή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υπερασπίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης του Ποταμιού. Και αυτό φυσικά ΔΕΝ είναι απίστευτο. Αντίθετα ήταν απολύτως αναμενόμενο!

Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική Κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά. Τους «τυποκτόνους» νόμους (όπως τον 1178/81 και τον 2243/30 του 1994) και ρυθμίσεις να τους αναζητήσουν στις περιόδους που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα «απίστευτα» δήλωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προωθεί την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο λέει ότι θα καταψηφίσει το Ποτάμι. Απίστευτο;».

The post Βερναρδάκης: Απίστευτα και πρωτάκουστα αυτά που δήλωσα για τα ΜΜΕ. Όχι για την κοινωνία, αλλά και για το Ποτάμι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα