Εσύ δήλωσες το drone σου στο Taxis; (Ερωτήσεις-Απαντήσεις και γραφήματα)

11:41 30/5/2017 - Πηγή: iPop

Εσύ δήλωσες το drone σου στο Taxis ή όχι ακόμα; Βιάσου γιατί αν σε πιάσουν να το πετάς χωρίς να έχεις κάνει εγγραφή θα έχεις βαρύ πρόστιμο!

Mέχρι τώρα γνωρίζαμε, μέσω του δημοσιευμένου ΦΕΚ τους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις, τον τρόπο απόκτησης άδειας χειριστή, εκπαιδευτή και εξεταστή drone. Πριν λίγες ώρες ενημερωθήκαμε και για την διαδικασία εγγραφής στο μητρώο των drones μέσω Taxis.

Με τους κωδικούς που έχει ο

κάθε φορολογούμενος για το Taxis θα μπορεί να συνδέεται πλέον για να μπορέσει να απολαύσει τα παιχνίδια με το drone του ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα!

Πιο αναλυτικά, μέσω Taxis θα πραγματοποιείται η πιστοποίηση των πολιτών που θέλουν να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκειμένου να κάνουν χρήση ενός drone.

Το νέο σύστημα της ΥΠΑ για την υποστήριξη του Κανονισμού Πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) τέθηκε σε λειτουργία στο κεντρικό site της ΥΠΑ και διαθέτει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία δείχνουν ότι σταδιακά και οι δημόσιες υπηρεσίες κατανοούν τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η πιστοποίηση μέσω Taxis γίνεται άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Οι κανόνες για τις πτήσεις των ΣμηΕΑ έχουν δημοσιευτεί στον Κανονισμό Πτήσεων ΣμηΕΑ και μπορείτε να τους βρείτε στο ΦΕΚ Β-3152/30-9-2016. Δείτε επίσης τον Κανονισμό για τις Άδειες Χειριστών ΣμηΕΑ ΦΕΚ Β-4527/ 30.12.2016, καθώς και το ΦΕΚ Β1607/10.5.2017 που καθορίζει το ύψος του παραβόλου που πρέπει να καταβληθεί κατά περίπτωση. Όλοι οι κάτοχοι ΣμηΕΑ οφείλουν να είναι ενήμεροι για τους παραπάνω Κανονισμούς!

Στο site της ΥΠΑ δίνονται και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις όπως:Έχω ένα drone. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνω πριν από κάθε πτήση;Αν πετάτε το (μικρότερο των 25 κιλών) ΣμηΕΑ σας μόνο για ψυχαγωγία (δηλαδή για “ερασιτεχνική” χρήση, χωρίς να είστε “επαγγελματίας” που σχετίζεται με ΣμηΕΑ) και επιπλέον το πετάτε σε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 50 μέτρα προς κάθε κατεύθυνση από το σημείο χειρισμού (όπως στη σχετική εικόνα),
τότε χρειάζεται μόνο να συμβουλευτείτε το DAGR και δεν χρειάζεται να υποβάλετε σχέδιο πτήσης.Κάνοντας χρήση του DAGR χωρίς σύνδεση(δηλαδή χωρίς “login”), άρα χωρίς να έχετε κάνει προηγουμένως εγγραφή στο Μητρώο της ΥΠΑ (μέσω του ΥΕΔ) μπορείτε απλά να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπεται να πετάτε το ΣμηΕΑ σας σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.

Από το παραπάνω γράφημα απορρέουν 2 πολύ βασικοί κανόνες που αναφέρονται στον Κανονισμό:

Για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων πρέπει να υποβληθεί σχέδιο στο DAGR (Drone Aware GR)Για κάθε επαγγελματική χρήση ανεξαρτήτως αποστάσεων πρέπει να εγγραφείτε στο ΥΕΔ (ειδικό μητρώο για ΣμηΕΑ)Τελικά, γιατί να μπω στη διαδικασία να δηλώσω το ΣμηΕΑ μου και να μην πετάξω ανώνυμα, χωρίς να κάνω εγγραφή στο ΥΕΔ ή να υποβάλω σχέδιο πτήσης στο DAGR;Ο Κανονισμός δημιουργήθηκε πρωτίστως για την ασφάλεια των επανδρωμένων πτήσεων, αλλά και για την κατοχύρωση και προστασία των νομοταγών κατόχων και χειριστών ΣμηΕΑ. Εφόσον (σύμφωνα με τον Κανονισμό) το drone σας και οι πτήσεις σας απαιτείται να δηλωθούν, τότε όχι μόνο είναι υποχρέωσή σας αλλά και σας συμφέρει να δηλώσετε την πτήση σας στην ΥΠΑ, ώστε οι Αρχές που εποπτεύουν κάποια συγκεκριμένη περιοχή να γνωρίζουν κατά τον οποιοδήποτε έλεγχο διεξαχθεί, ή συμβάν πραγματοποιηθεί, ότι εσείς πετάτε νόμιμα εκεί! Εγγραφόμενος στο σύστημα, κατοχυρώνετε τη χρήση του μηχανήματός σας. Έτσι στην περίπτωση που υποστείτε έλεγχο ή συμβεί κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης σας, αποφεύγετε ταλαιπωρία και πειθαρχικές συνέπειες. Σκεφτείτε πως εάν το μηχάνημά σας βρεθεί σε λάθος τμήμα του εναερίου χώρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα – ίσως ακόμη και θάνατο ανθρώπων – ένα ρίσκο που δεν θέλετε να πάρετε.Αλλά ακόμη και αν δεν προκληθεί ατύχημα, σκεφτείτε την αξία του συστήματός σας και την οικονομική ζημιά που θα υποστείτε αν πάθει κάποια βλάβη που θα το αναγκάσει να πέσει ή απλά να προσγειωθεί κάπου απρογραμμάτιστα και κατασχεθεί από τις Αρχές. Αλλά και σε κάθε έλεγχο ρουτίνας η πτήση σας είναι νόμιμα κατοχυρωμένη μόνο με το σχέδιο πτήσης που έχετε υποβάλει στην ΥΠΑ.Τι σημαίνει “Δηλώνω το ΣμηΕΑ στο ΥΕΔ”; Τι πρέπει να δηλώσω;Σημαίνει πως πρέπει να δηλώσετε το ΣμηΕΑ (drone) σας στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΥΠΑ και να εγγραφείτε και εσείς ως ο νόμιμος κάτοχός του. Όλοι οι Αριθμοί Μητρώου που θα χρειαστείτε για να υποβάλετε σχέδια πτήσης δίνονται από το ΥΕΔ του οποίου σύνδεσμο θα βρείτε και στο κεντρικό site της ΥΠΑ: http://www.hcaa.gr και http://uas.hcaa.grΣε κάθε περίπτωση ο “εκμεταλλευόμενος” (που ενδέχεται να είναι και ιδιοκτήτης) του ΣμηΕΑ, έχει την υποχρέωση να το δηλώσει στο Μητρώο, εφόσον η δήλωση αυτή επιβάλλεται από τον Κανονισμό.Πού θα βρω κωδικούς για να κάνω χρήση του ΥΕΔ της ΥΠΑ;Για να μπείτε στο ΥΕΔ θα χρειαστείτε το username και το password με τα οποία μπαίνετε στο TAXIS.H διαδικασία αυτή ακολουθείται από την ΥΠΑ ώστε εσείς (ο πολίτης) να πιστοποιείστε άμεσα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλετε αντίγραφο αστυνομικής, ή υπηρεσιακής ταυτότητας, ή διαβατηρίου στην ΥΠΑ. Ως χρήστης του ΥΕΔ (αλλά και του DAGR), οφείλετε να διατηρείτε μυστικούς τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, καθώς είναι και ο μοναδικός τρόπος ταυτοποίησής σας στο σύστημα. Κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται μετά την είσοδο (κατά τη χρήση του συστήματος) κατοχυρώνεται και «βαρύνει νομικά» τον χρήστη στον οποίο αντιστοιχούν οι κωδικοί πρόσβασης εισόδου.

The post Εσύ δήλωσες το drone σου στο Taxis; (Ερωτήσεις-Απαντήσεις και γραφήματα) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα