Τι ακριβώς είναι το μενού degustation ή αλλιώς το μενού γευσιγνωσίας;

17:12 17/3/2021 - Πηγή: iPop

Το έχεις ακούσει αρκετές φορές, αλλά δεν ξέρεις τι είναι… Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για μενού degustation και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Αρχικά, θα σου πούμε την δεύτερή του ονομασία που θα σου είναι πιο οικεία κι αυτή είναι “μενού γευσιγνωσίας”. Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες!

Τι είναι το μενού degustation;

Το μενού γευσιγνωσίας είναι μια συλλογή από πολλά πιάτα σε μικρές μερίδες, που σερβίρονται από ένα εστιατόριο ως ένα μόνο γεύμα. Η γαλλική ονομασία γι’ αυτό είναι μενού dégustation.

Ορισμένα εστιατόρια και

σεφ ειδικεύονται στα μενού γευσιγνωσίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, είναι μια ειδική επιλογή που κάνει το εστιατόριο για συγκεκριμένες περιστάσεις.

Πολλοί επιλέγουν να σερβίρουν ένα μενού γευσιγνωσίας για να παρέχουν ένα δείγμα της κουζίνας τους ή απλά για να επωφεληθούν και να συνδυάσουν φρέσκα εποχιακά υλικά.

Τα πιάτα στα μενού degustation είναι μικρά σε μέγεθος και σε ποσότητες τέτοιες έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να γευτεί όλα τα πιάτα μέχρι το τέλος.

Κανόνες του savoir vivre που οι περισσότεροι έχουμε ξεχάσει!

Πότε ξεκίνησαν τα μενού γευσιγνωσίας;

Προερχόμενα απ’ τη δεκαετία του 1990, τα μενού γευσιγνωσίας εξελίχθηκαν σε περίτεχνες βιτρίνες με έμφαση στη γαστρονομική τέχνη του σεφ. Η αρχική τάση, ωστόσο, χρονολογείται από προηγούμενους αιώνες, αλλά μερικοί εντοπίζουν την τελευταία εξέλιξη αυτών των μενού στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Μάλιστα, υπάρχουν και δύο εστιατόρια που ταυτίστηκαν αμέσως με τα μενού degustation κι αυτά είναι το El Bulli του Chef Ferran Adrià στην Ισπανία και το French Laundry του Chef Thomas Keller, στην κοιλάδα Napa, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ.

Όσο περνούν τα χρόνια, τα μενού γευσιγνωσίας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, σε σημείο που, το 2013, ο κριτικός εστιατορίων Pete Wells, είπε: «Σε ολόκληρη τη χώρα, τα ακριβά εστιατόρια με μενού γευσιγνωσίας εξαπλώνονται σαν επιδημία».

Εστιατόρια που πέρασαν την παρουσίαση πιάτων σ’ άλλο επίπεδο. Αλλά δεν θα θέλαμε να τα αγγίξουμε!

Ποιος είναι ο στόχος;

Το κάθε εστιατόριο που παρουσιάζει τέτοια μενού έχει ως στόχο να παρουσιάσει στους πελάτες την ιδανική επιλογή που έχει κάνει ο σεφ, ώστε να προσφερθεί μια πλήρης γαστρονομική εμπειρία, που να εκφράζει τις δυνατότητες, την φιλοσοφία και την τεχνική του εστιατορίου.

Ο πελάτης γνωρίζει εκ των προτέρων τι τον περιμένει, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει και πόσα στάδια επιθυμεί να έχει το μενού γευσιγνωσίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι ακριβώς είναι το μενού degustation ή αλλιώς το μενού γευσιγνωσίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα