5 εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ακόμα κι αν κοπεί το Ίντερνετ)

13:37 24/2/2022 - Πηγή: iPop

Με έναν νέο πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις τον μεγαλύτερο μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χωρίς να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν οι επιθέσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς πρέπει να προστατευτείς και τι πρέπει να κάνεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκεσαι. Σήμερα, θα σου γνωρίσουμε εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για επικοινωνία σε περίπτωση που κοπεί το internet και πραγματικά εύχομαι να μην τις χρειαστεί κανένας σε αυτό τον κόσμο.

Εφαρμογές για έκτακτη ανάγκη: Όσες θα πρέπει να έχεις στο κινητό σουΕφαρμογή Bridgefy

Αυτή

η εφαρμογή για κινητά δημιουργήθηκε ειδικά για να επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω Bluetooth.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο Μεξικό και τα γραφεία του προγραμματιστή βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν σταματήσουν ξαφνικά να παρέχουν υπηρεσίες κινητού Διαδικτύου στην περιοχή όπου βρίσκεσαι, θα μπορείς να επικοινωνήσεις ανταλλάσσοντας μηνύματα μέσω Bluetooth.

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή σε Android και σε iOS.

Πώς λειτουργεί; Η εφαρμογή δημιουργεί ένα δίκτυο Bluetooth peer-to-peer στο τηλέφωνό σου, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με άλλες συσκευές εντός της εμβέλειάς της. 

Πρόγραμμα περιήγησης CENO

Το καναδικό πρόγραμμα περιήγησης (Censorship.No!), με συντομογραφία CENO, δημιουργήθηκε ειδικά για κινητές συσκευές με Android. Βοηθά στην παράκαμψη της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και λειτουργεί ως δίκτυο peer-to-peer (P2P). Δηλαδή, οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται περιεχόμενο που έχουν λάβει. 

Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος χρήστης για να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα περιήγησης CENO. Η λειτουργία και η εμφάνισή του δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης. Το πρόγραμμα περιήγησης έχει μια ουκρανική τοποθεσία, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Μπορείς να το κατεβάσεις μέσω του Google Play Market.

Εισβολή στην Ουκρανία: Τι είναι το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ και ποιες είναι οι χώρες που το επικαλούνται;

Matrix για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο

Οι λάτρεις του Matrix.org έχουν αναπτύξει αυτό το ανοιχτό πρωτόκολλο για αποκεντρωμένη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο από το 2014. Χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων, την πραγματοποίηση ηχητικών κλήσεων και ακόμη και τη χρήση ομαδικών συνομιλιών.

Για να χρησιμοποιήσεις το Matrix, πρέπει να ανοίξεις το πρόγραμμα Element και να συνδεθείς στο Matrix μέσω του δικού σου διακομιστή, ρυθμίζοντας τον HomeServer στο Synapse. 

FreepikΥπηρεσία VPN Psiphon

Αυτή η υπηρεσία VPN αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι αυτή η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν χρησιμοποιείς σύστημα φιλτραρίσματος (DPI), το οποίο είναι διαθέσιμο, ιδίως στη Ρωσία.

Το Psiphon μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχεις περιορισμένη ταχύτητα (έως 2 Mbps), ωστόσο, αυτό είναι αρκετό για βιντεοκλήσεις και ανάκτηση πληροφοριών.

Αυτή η υπηρεσία VPN λειτουργεί σε Android και iOS.

«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Η τηλεφωνική γραμμή που σου κρατά συντροφιά όταν γυρνάς σπίτι σου το βράδυ

Watch Over Me

Η εφαρμογή σου ζητά να ορίσεις μια δραστηριότητα (π.χ. «πρόσεχέ με όσο είμαι στο ταξί/ περπατάω προς το σπίτι/ συναντώ κάποιον») και ένα χρονικό διάστημα που θα χρειαστείς για να την ολοκληρώσεις –πέντε λεπτά, μισή ώρα, και πάει λέγοντας. Αν ο χρόνος λήξει και δεν πατήσεις το κουμπί «είμαι ασφαλής» η εφαρμογή ειδοποιεί αυτόματα τις επαφές που έχεις ορίσει από πριν να ειδοποιηθούν. Δεν είναι δωρεάν, έχει μικρό κόστος: 4€ τον μήνα, 10€ για τρεις μήνες ή 24€ για ένα χρόνο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ακόμα κι αν κοπεί το Ίντερνετ) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ίντερνετ,internet