Δουλεύεις με τοξικούς συναδέλφους; Οδηγός επιβίωσης για να μην φρικάρεις και να τα βγάλεις πέρα μαζί τους

13:57 7/6/2021 - Πηγή: iPop

μήπως ο χώρος εργασίας σου δεν είναι και τόσο… υγιεινός; Τι να κάνεις αν δουλεύεις με τοξικούς συναδέλφους; Πώς να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση, που μόνο εύκολη δεν είναι;

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να συνεργάζεσαι στον χώρο εργασίας σου με άλλα τοξικά άτομα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, αλλά και σε αϋπνία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει κατά συνέπεια τη δουλειά σου, αλλά και την υγεία σου. Και δυστυχώς, το να εργάζεσαι μαζί με τέτοιους ανθρώπους δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Τι να κάνεις αν δουλεύεις
με τοξικούς συναδέλφους;

Μην επηρεαστείς από την αρνητικότητά τους

Το να δουλεύεις σε έναν χώρο με ανθρώπους που από το “καλημέρα σας” είναι αρνητικοί απέναντι στα πάντα σίγουρα δε σου δίνει κανένα κίνητρο να εργαστείς. Και το να υπάρχει κάποιος μες την ομάδα με άφθονη αρνητικότητα μπορεί να τους επηρεάσει όλους, έτσι δεν είναι; Δεν είναι δύσκολο να γεμίσεις κι εσύ με αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που κατά τ’ άλλα δεν σου ταιριάζουν, όμως πραγματικά μην το κάνεις, μην επηρεαστείς από όλη αυτή την αρνητικότητα που υπάρχει γύρω σου.

Πώς μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον που δεν αντέχεις να βλέπεις μπροστά σου;

Πίστευε στις ιδέες σου

Ενδέχεται στον εργασιακό σου χώρο να συναντήσεις άτομα που θα αμφισβητήσουν τη δουλειά και τις ιδέες σου και κατά βάθος θα νιώσεις ότι αμφισβητούν εσένα τον ίδιο. Σε αυτή την περίπτωση, ρώτα την άποψή του και σχετικά με ιδέες άλλων κι αν τελικός είναι ο τοξικός συνεργάτης για τον οποίο μιλάμε, τότε εξήγησε τις ιδέες σου με αποφασιστικό τρόπο και χωρίς να ντρέπεσαι ή να νιώθεις άσχημα γι’ αυτές.

Freepik

Μάθε τα όριά σου και πότε πρέπει να λες όχι

Μερικές φορές οι τοξικοί συνεργάτες θα θελήσουν να σε υπερφορτώσουν με αρμοδιότητες σε σημείο που ξεπερνούν τα όριά σου. Το να ξέρεις τα όριά σου στον χώρο εργασίας και πότε πρέπει να πεις όχι θα σε βοηθήσει σημαντικά και θα δείξεις στους άλλους και ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Το θέμα με τα όρια αφορά και την περίπτωση του κουτσομπολιού της ζωής σου από τους συνεργάτες σου, που κατά βάθος δεν ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά στη ζωή σου.

Μην προσπαθείς να επιτύχεις τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες τους

Εάν ο τοξικός συνάδελφός σου προσπαθεί να σε πιέσει για να φτάσεις στο ίδιο επίπεδο απόδοσης με τον ίδιο και να δουλεύεις περισσότερο, χωρίς βέβαια εσύ να το θέλεις, κάνε ένα βήμα πίσω και αξιολόγησε τον χρόνο και τις δυνατότητές σου. Δεν είναι κακό να μην μπορείς να κάνεις όσα ένας ανώτερός σου, αφού βρίσκεσαι σε άλλη θέση από εκείνον και μην ξεχνάς πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες δυνατότητες. Εάν καταλαβαίνεις ότι η πίεση που σου ασκεί είναι τοξική και δεν έχει καλή πρόθεση, απόφυγε να μπεις στη διαδικασία να ανησυχείς για τη δουλειά, αλλά συνέχισε να εργάζεσαι στον δικό σου ρυθμό, στοχεύοντας πάντα στα καλύτερα αποτελέσματα.

Pexels

Κράτα πάντα το θετικό

Επικεντρώσου στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σου και στη γνώση των αδυναμιών και των δυνατοτήτων σου. Μάθε το πώς να αλληλοεπιδράς καλύτερα με τους γύρω σου και δημιούργησε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου, ακόμα κι αν αυτές είναι τυπικές. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τοξικοί και ίσως απλά να τους πετύχεις σε μια κακή περίοδο της ζωής τους. Επικεντρώσου στο να είσαι θετικός και μείνει κοντά σε όσους είναι όντως καλοί άνθρωποι και προσπαθούν να βελτιωθούν.

Πώς θα καταλάβεις ότι εργάζεσαι με έναν τοξικό manager; Τα 8 σημάδια!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δουλεύεις με τοξικούς συναδέλφους; Οδηγός επιβίωσης για να μην φρικάρεις και να τα βγάλεις πέρα μαζί τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα