Δες ποιες ασθένειες σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D και πάρε τα μέτρα σου

11:33 17/1/2017 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές όλοι κάνουμε λάθη με την διατροφή μας, χάνουμε γεύματα ή δεν τρώμε υγιεινά, καθώς δεν έχουμε πολύ χρόνο ούτε να σκεφτούμε τι είναι υγιεινό και τι όχι ούτε τι πρέπει να τρώμε και τι όχι. Όμως, υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται για παράδειγμα με την έλλειψη βιταμίνης D. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Παχυσαρκία

Οι παχύσαρκοι άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά είναι 35% πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2000 στο American Journal

of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία περιορίζει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη βιταμίνη D, για παράδειγμα από το φως του ήλιου, δεδομένου ότι τα λιποκύτταρα διατηρούν τις βιταμίνες και δεν τις απελευθερώνουν αποτελεσματικά. Μετάφραση: Η παχυσαρκία θα μπορούσε πραγματικά να κάνει την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D χειρότερη.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από εκείνα με φυσιολογικό σάκχαρο του αίματος, σύμφωνα με μια ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D και της παχυσαρκίας από κοινού οφείλονται για την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Καρδιακές Παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι είναι αλληλένδετες. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι τα άτομα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια άμεση σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, γι ‘αυτό και είναι πολύ νωρίς για να πουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.

Πρόωρος Τοκετός

Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.000 μητέρες, έδειξε ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πριν από τις 37 εβδομάδες. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει μια προστατευτική επίδραση, μειώνοντας της πιθανότητες για βακτηριακή μόλυνση στον πλακούντα, που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Το 2013, μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε στοιχεία από 465 άτομα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας, που είναι αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ανέφεραν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συναντώνται κατά την έναρξη των συμπτωμάτων και στη συνέχεια 6, 12, και 24 μήνες αργότερα, προβλέπεται βραδύτερος ρυθμός της εξέλιξης της νόσου. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D είχαν μια πιο αργή αύξηση του όγκου του εγκεφάλου και χαμηλότερα επίπεδα αναπηρίας από ό, τι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Αλωπεκία

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, φαίνεται ότι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από όσους δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως έδειξε μια μελέτη Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών, και βοηθά να ωθήσει την τρίχα από την φάση ηρεμίας προς την φάση ανάπτυξης. Τούρκοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τα θυλάκια και μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως σου λείπει βιταμίνη D; Απάντησε σε 5 ερωτήσεις για να μάθεις!

Photos: www.healthreportaz.gr, Getty

The post Δες ποιες ασθένειες σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D και πάρε τα μέτρα σου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα